Počela je nova era u komercijalnom hlađenju

Autor: B.L. Objavljeno: 20.09.2021. 🕜 16:04 Lokacija: Aachen (Njemačka)

Emerson je predstavio novo rješenje s CO2 za transkritične i podkritične primjene

Poznati američki proizvođač elektroničke i rashladne opreme Emerson započeo je novu eru u području komercijalnog hlađenja. Riječ je o novom spiralnom ('scroll') kompresoru Copeland s ugljičnim dioksidom kao radnom tvari koji je namijenjen za rashladne sustave. Kombinirajući novu generaciju Copelandovih spiralnih kompresora za CO2 s konceptom pametne elektronike Emerson je pružio novo rješenje za 'booster' sustave s CO2 čime je smanjena njihova složenost, a troškovi sniženi, dok je učinkovitost ostala velika u bilo kojim klimatskim uvjetima. Uz skladu s time, za europsko je tržište predstavljena nova serija rashladnih jedinica koja se osniva na primjeni te vrhunske 'scroll' tehnike za CO2 i koja je posebno razvijena za primjenu u malim i srednjim trgovinama.

Emersonovo novo rješenje predstavlja važan doprinos za sadašnje i buduće izazove u komercijalnom hlađenju. Ne samo što ispunjava zahtjeve 'F-Gas regulative' i povećava energetsku učinkovitost, već zahvaljujući pojednostavljenjima koristi konstrukcijske značajke kao pomoć u ostvarivanju ekonomičnosti primjene u manjim sustavima koji zbog urbanizacije postaju sve važniji. Zahvaljujući tim novim sustavima Emerson sada može ponuditi rješenja koja značajno snižavaju troškove premije za CO2, smanjuju složenost i mogu se koristiti u svim klimatskim uvjetima.


Copelandovi spiralni kompresori za CO2 za transkritične i potkritične primjene

Emerson predstavlja tri serije nove generacije Copelandovih spiralnih kompresora za CO2 za transkritični (srednje temperature) i potkritični rad (niske temperature) pri čemu su u ponudi modeli s fiksnom i promjenjivom brzinom. Svi kompresori su iznimno kompaktni, lagani i tihi u usporedbi s ekvivaletnim poluhermetičkim kompresorima koji se uobičajeno koriste u rashladnim sustavima s CO2. Uz to, u rashladnim sustavima uzrokuju manje vibracija i pulzacija, čime se poboljšava pouzdanost i sigurnost njihovog rada, što je osobito prednost pri primjeni u urbanim okruženjima koja su osjetljiva na buku.

Nova serija 'scroll' kompresora za CO2 za primjenu na srednjim temperaturama s fiksnom brzinom (ZTI) pokriva područje rashladnog učina u rasponu 8 - 19 kW. Modeli s promjenjivom brzinom (ZTW) opremljeni su posebno namijenjenim motorom s permanetnim magnetom bez četkica (BPM) i omogućavaju dodatnu fleksibilnost, pri čemu zadržavaju veliku učinkovitost uz povećani učin u rasponu 4 - 36 kW. Kompresori uvijek rade na optimalnoj brzini, što znači da više nema neučinkovitog rada 'on-off'.

Uz to, Emerson nudi dvije serije kompresora za primjene na niskim temperaturama s rasponom učina 6 - 15 kW, što pokriva modele s fiksnom i promjenjivom brzinom, a učin se povećava do 27 kW. Serija za potkritične primjene radi sa statičkim tlakom do 110 bar, dok drugi rade sa statičkim tlakom do 45 bar. Nova generacija Copelandovi 'scroll' kompresora za CO2 uključuje komplest pamente elektronike koji je integriran u učinkovito i pouzdano rješenje za 'booster' sustave za CO2 koja omogućava hlađenje s CO2 u rasponu učina 25 - 100 kW.

Novo Copelandovo spiralno rješenje s CO2 omogućava uštede i do 14% i povećanje sezonske učinkovitosti do 8% u usporedbi s kompresorskim rješenjima koja se danas uobičajeno koristi u 'booster' sustavima s CO2.


Dinamičko ubrizgavanje pare za jednostavnost i najveću učinkovitost

Emerson nije samo razvio novu generaciju 'scroll' kompresora, već i inovativan način za rješavanje problema vruće parovite radne tvari u njegovim transkritičnim modelima. Novo rješenje naziva se dinamičkim ubrizgavanjem pare (eng. DVI, dynamic vapor injection) i parovitu radnu tvar ubrizgava izravno iz spremnika vruće pare (ili ekonomajzera) u kompresor kroz ventil za ubrizgavanje. Time se uklanja potreba za paralelnom kompresorom, čime rashladni sustavi s CO2 postaju manje složeni, a ujedno i učinkovitiji.

Zahvaljujući uklanjanju paralelne kompresore potrebno je manje dijelova sustava kao što su paralelni kompresor, inverterski pogon ili cjevovodi. To ne samo što pojednostavljuje konstrukciju sustava, već i snižava investicijske, pogonske i troškove održavanja, što sve za rezultat ima vrlo niske troškove vlasništva nad uređajem. Uz to, nova Copelandova 'scroll' tehnika za CO2 može se koristiti u bilo kojoj klimatskoj zoni, što znači da je potrebna samo jedna izvedba za hlađenje s CO2.


Digitalizacija omogućava još učinkovitosti

Uz primjenu inteligentne elektroničke izvedbe u kombinaciji s novim kontrolerom sustava Copeland XC Pro koji nadzire, prikuplja i analizira široki raspon podataka o sustavu, to integrirano rješenje trgovcima može ponuditi i digitalizaciju. To uključuje dijagnostiku na daljinu, prediktivno održavanje, analizu učinka i sveobuhvatnu analizu podataka što omogućava poboljšanje rada sustava na jednostavan i učinkovit način. Uz to, sustav se može povezati na sustav upravljanja zgradom (BMS) kako bi se ostvarila holistička integracija u pametnu zgradu čime se poboljšava ukupna učinkovitost zgrade i doprinosi mirnom radu hlađenja u trgovinama.


Globalno predstavljanje Copelandovih 'scroll' kompresora za CO2

Jedinstven i širok raspon Copelandovih rješenja za CO2 za primjenu u komercijalnom hlađenju koristi inovativnu spiralnu tehniku za CO2 čime se postiže pojednostavljena arhitektura sustava i snižavanje premije za CO2, što će promijeniti tržište rashladne opreme, omogućavajući uvođenje hlađenja s CO2 u velikim razmjerima, bez obzira na klimatske uvjete. 

Uvođenje Copelandovih 'scroll' kompresora za CO2 započinje na europskom tržištu i postupno će se u narednim godinama proširiti na cijeli svijet. Samo za europsko tržište Emerson također predstavlja novu seriju rashladnih jednica koje koriste tehniku DVI i pametnu elektroniku.


Copelandove spiralne rashladne jedinice za CO2 za male i srednje trgovine

Nova serija rashladnih jednica razvijena je točno po mjeri kako bi zadovoljila zahtjeve europskog tržišta i obuhvaća četiri jednice za primjenu na srednjim temperaturama. Imaju rashladni učin u rasponu 15 - 50 kW i savršeno su prikladne za sustave s decentraliziranom arhitekturom u malim i srednjim supermarketima i trgovinama. Svaka jednica namijenjena je za učinkovit i kontinuiran rad čak i u najtoplijim klimatskim uvjetima. To pomaže u osiguravanju pouzdanog rada u uvjetima u okolici do 44 °C.
Jedinice su opremljene Copelandovim 'scroll' kompresorima za CO2, a u kombinaciji s frekvencijskim inverterskim pogonima omogućavaju širok raspon modulacije učina, čime se izbjegavaju česti ciklusi 'on-off'. Predkonfigurirano namještanje parametara omogućava ugradnju prema načelu 'plug & play' čime se štedi na vremenu i nakon čega pogon ostaje u sigurnim granicama zahvaljujući konceptu ineligentne kontrole.

Zahvaljujući niskim razina vibracije spiralnih kompresora za CO2, najnovijoj tehnici elektronički komutiranih (EC) ventilatora i kontrolnoj funkciji za noćni način rada, te su jednice također pripremljene za ugradnju u okruženju koje je osjetljivo na buku.
Izvedene su s jedinstvenim konceptom modularne konstrukcije za razne načine ugradnje i omogućavaju najveću fleksibilnost pri integraciji u zgrade i mogu biti: u paketnoj ili split izvedbi, unutarnje ili vanjske, s hladnjakom plina koji može biti postavljen vodoravno, okomito ili samostojeći. Predstavljaju savršen odabir za urbana okruženja i za trgovce koji povećavaju učin rashladnih sustava u svojim trgovinama, a prostor im je ograničen.

TAGOVI