Dizalice topline postaju sve popularnije

Autor: B.L. Objavljeno: 29.09.2021. 🕜 16:17 Lokacija: Zagreb

U narednim godinama za očekivati je značajan porast njihovog broja

U godinama koje slijede svakako se može očekivati značajan porast broja dizalica topline u primjeni. Uostalom, njihova se ugradnja danas može sufinancirati i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u njihovoj primjeni Hrvatska bi se svakako trebala ugledati na zemlje sjevera Europe. To su neki od naglasaka s 2. tematskog dana o dizalicama topline, stručnog skupa u organizaciji Hrvatskog udruženja za dizalice topline.


Više mogućnosti sufinanciranja ubrzat će projekte

Za sufinanciranje ugradnje dizalica topline već su na raspolaganju sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to u sklopu javnih poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Naime, u sklopu takvih projekata potiče se ugradnja energetski učinkovitih izvora topline, među kojima su upravo dizalice topline. U 2020. godini FZOEU je sufinancirao 63 takva projekta u kojima su se koristile (i) dizalice topline, pri čemu je ukupna vrijednost projekata iznosila 17 mil. kuna, dok su poticajna sredstva iznosila 7,315 mil. kuna. No, kako je napomenuo Aleksandar Halavanja iz FZOEU-a, pri tome se ne radi samo o sredstvima za ugradnju dizalica topline, već o ukupnim sredstvima za projekte energetske obnove u kojima su korištene i dizalice topline). 
Naravno, takvi će javni pozivi uslijediti i u narednom razdoblju. 

U međuvremenu, kako je istaknuo dr. sc. Luka Boban, mag. ing. mech., tajnik HUDiT-a, nedavno je započeo europski program sufinanciranja projekata dizalica topline morska voda - voda, pri čemu ukupna raspoloživa sredstva iznose 1,5 mil. eura. Program će trajati dvije godine, a projekti se mogu prijaviti do kraja studenoga ove godine.


Hrvatske dizalice topline čak i za Norvešku

U primjeni dizalica topline Hrvatska bi se mogla ugledati na Finsku, koja je po njihovoj primjeni i broju od čak 1 mil. uređaja među vodećima u Europi. No, da bi dizalice topline mogle postati još jedan uspješan hrvatski izvozni proizvod i to baš na sjever Europe, najbolje pokazuje projekt u Stavangeru u Norveškoj, gdje su ugrađene dizalice topline 'Made in Croatia'. Kako je to pojasnio Petar Krešimir Vuger iz tvrtke Frigo-plus, radi se o dizalicama topline s propanom (R 290) i butanom (R 600a) koje su ugrađene kao izvori topline za pripremu potrošne tople vode u sklopu toplinarskog sustava za 11 pasivnih zgrada. Kao toplinski izvor uređaji koriste morsku vodu i pokrivaju čak 95% potreba za PTV-om.

Isto tako, dizalice topline su i rješenje za zahtjeve koje postavljaju novi propisi iz područja gradnje, a prema kojima je izvođenje zgrada u skladu s gotovo nula energetskim standardom (nZEB) obveza. Tako je prof. dr. sc. Damir Dović, dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu naglasio kako su dizalice topline odličan način na koji se može zadovoljiti uvjet od proizvodnje 30% primarne energije u novoizgrađenim zgradama pomoću obnovljivih izvora.

Konačno, jedan od dobrih primjera kako to izvesti u praksi je projekt Dječjeg vrtića Grdelin u Buzetu, gdje su ugrađene hibridne dizalice topline tlo - voda, a koji je prikazao Dalibor Jovanović iz Istarske regionalne energetske agencije.

TAGOVI