Usprkos usporavanju gospodarstva i posljedicama pandemije, snaga obnovljivih izvora nastavlja obarati rekorde i prkositi ranijim procjenama rasta. Drugim riječima, snaga obnovljivih izvora u svijetu uvećana je za 260 GW lani, što je gotovo za 50 posto više u odnosu na prethodnu godinu.    

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) je u svojem izvješću Renewable Capacity Statistics 2021 objavila kako je više od 80 posto novih postrojenja za proizvodnju električne energiju otpadalo na obnovljive izvore. Pritom su Sunčeva energija i vjetar činili 91 posto snage novih obnovljivih izvora.

 

Čišća i pravednija budućnost 

Povećanje udjela obnovljivih izvora djelomično se može pripisati i smanjenju proizvodnje iz fosilnih goriva u Europi, SAD-u i po prvi puta diljem Euroazije (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Ruska Federacija i Turska), javlja IRENA

"Ove brojke pripovijedaju nevjerojatnu priču o otpornosti i nadi. Unatoč izazovima i neizvjesnosti u 2020. godini, obnovljivi izvori pojavili su se kao neporeciv optimizam za bolju, prilagodljiviju, čišću i pravedniju budućnost", izjavio je direktor IRENA-e Francesco La Camera, dodajući kako unatoč teškom razdoblju 2020. označava početak desetljeća obnovljivih izvora. 

"Troškovi padaju, tržišta čistih tehnologija rastu i blagodati energetske tranzicije nikad nisu bile jasnije", zaključio je, među ostalim, La Camera.