Obnovljivi izvori cjenovno sve prihvatljiviji

Autor: B.O. Objavljeno: 30.05.2019. 🕜 09:48 Lokacija: Abu Dhabi (Ujedinjeni Arapski Emirati)

Energija iz Sunca i vjetra jeftinija od fosilnih goriva

Obnovljivi izvori danas su najjeftiniji izvor električne energije u mnogim dijelovima svijeta, pokazuje najnovije izvješće Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) Renewable Power Generation Costs in 2018. S obzirom na to da će cijene i dalje padati, troškovna prihvatljivost obnovljivih izvora dodatno će ojačati. 

"Obnovljiva energija je okosnica svakog razvoja koji želi biti održiv", rekao je generalni direktor IRENA-e Francesco La Camera, dodajući kako je potrebno učiniti sve kako bi se ubrzao njihov daljnji razvoj ako se žele ispuniti klimatski ciljevi iz Pariškog sporazuma. 

Pad troškova

 

Izvješće pokazuje kako su se cijene tehnologija za obnovljive izvore u 2018. smanjile na rekordno nisku razinu. Tako je globalno ponderirani prosječni trošak električne energije proizvedene iz koncentrirane Sunčeve energije lani pao za 26 posto, a onaj za bioenergiju za 14 posto. Također, taj trošak kod Sunčanih elektrana i kopnenih vjetroelektrana je bio manji za 13 posto, kod hidroelektrana za 12 posto, a kod geotermalnih te pučinskih vjetroelektrana za jedan posto.

Posebice je zanimljivo istaknuti kako će, prema podacima iz IRENA-ine globalne baze podataka, više od tri četvrtine kopnenih vjetroelektrana i 80 posto Sunčanih elektrana koje bi trebale biti puštene u pogon sljedeće godine proizvesti energiju po nižim cijenama od najjeftinijeg ugljena, nafte ili prirodnog plina.

TAGOVI