Za Sunčevu energiju 2018. je bila vrlo važna godina, objavilo je udruženje SolarPower Europe u svojem globalnom tržišnom pregledu za razdoblje od 2019. do 2023. godine (Global Market Outlook 2019-2023). 

"Godina 2018. je bila jedinstvena za globalnu solarnu industriju, budući da smo prvi put premašili čarobnu brojku od instaliranih 100 GW godišnje, što je dovelo do rasta sektora za više od 500 GW ili 0,5 TW", kaže Christian Westermeier, predsjednik SolarPower Europe-a. 

Stagnacija SAD-a

 

Prema tom europskom udruženju za Sunčevu energiju, lani je u svijetu mrežna snaga tog obnovljivog izvora uvećana za 102,4 GW što je za četiri posto više od 98,5 GW instaliranog u 2017. godini. Rast bi bio i veći da nije došlo do negativnih trendova na kineskom tržištu koje se smanjilo za gotovo 16 posto ili 44,4 GW u odnosu na 52,8 GW koji su instalirani u 2017. godini. 

Vodeća tržišta u tom sektoru kao što su ono indijsko i japansko također su u padu ili pak stagniraju (SAD). 

Dvoznamenkasti rast Europe

 

U 2018. godini čak 11 zemalja instaliralo je više od 1 GW. A to je više za dvije države u odnosu na godinu prije kada ih je bilo devet. Prema srednjem scenariju, SolarPower Europe procjenjuje kako će se broj u ovoj godini uvećati na 16 zemalja. 

Posebice je zanimljivo istaknuti kako je Europa dodala 11,3 GW u 2018., što je 21 posto više u odnosu na 9,3 GW iz prethodne godine. 

Poslovni projekt

 

Walburga Hemetsberger, predsjednica Uprave udruženja SolarPower Europe, ističe kako je globalna potražnja za Sunčevom energijom nastavila rasti prošle godine, budući da su nova tržišta u razvoju prihvatila poslovne solarne projekte koji su čisti i, među ostalim, jeftin izvor energije. "Ova diversifikacija tržišta znači da se interes za Sunčevom energijom ubrzano povećava", napominje ona, dodajući kako će mjere iz europskog paketa za čistu energiju, tj. novi okvir za Sunčevu energiju dovesti do još većeg tehnološkog napretka u tome sektoru u narednom razdoblju.