Glavni cilj novih zakona je omogućiti gospodarstvu i građanima proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uz povećanje energetske učinkovitosti na razinu zemalja Europske unije, izjavila je jučer potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Naime, tijekom jučerašnjeg predstavljanja Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrta zakona o energetskoj učinkovitosti i racionalnoj uporabi energije u Privrednoj komori Srbije, ona je istaknula kako se ovi zakoni tiču svakog građana Srbije. 

"Srbija danas troši četiri puta više energije nego što je prosjek EU-a, bacajući godišnju proizvodnju jedne termoelektrane jer se nedovoljno bavimo energetskom učinkovitošću. S druge strane, puno slušamo o korištenju obnovljivih izvora, a ne vidimo prave rezultate i cilj nam je da gospodarstvo i građani mogu proizvoditi energiju i isporučivati ju u mrežu. Ovim zakonima želimo to promijeniti te da za 10 godina budemo na razini EU-a po energetskoj učinkovitosti, istovremeno radeći na smanjenju potrošnje energije. Ovim zakonima postavljamo obnovljive izvore kao naš strateški cilj jer želimo zelenu Srbiju", istaknula je Zorana Mihajlović. 


Nacionalni pokret 

Trenutačno, dodala je, udjel obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije iznosi oko 24 posto. Pritom najveći dio čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vjetra, Sunca i biomase sudjeluju s približno četiri posto. A cilj je da najmanje 50 posto energije dolazi iz obnovljivih izvora do 2050. godine, napomenula je, među ostalim, Mihajlović. 

"Jedna od novosti jest i ta da će potrošači moći biti i proizvođači energije te postaviti solarne panele na svoje kuće ili zgrade i tako, s jedne strane, smanjiti svoje troškove, ali i višak energije isporučivati u mrežu", naglasila je ona, dodajući kako se od energetske učinkovitosti očekuje da postane nacionalni pokret. 

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac je rekao kako se zahvaljujući novom zakonu o obnovljivim izvorima očekuje pravi bum u gradnji sunčanih elektrana. 

"Očekujem da, uz gospodarstvo, i građani nađu svoj interes korištenja ove tehnologije i da mikroproizvodnja bude važan pokretač proizvodnje energije iz obnovljivih izvora", naveo je on, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.