Osim revitalizacije Hidroelektrane (HE) Đerdap 1, ruska tvrtka Silovije mašini zainteresirana je za rekonstrukciju HE Đerdap 2 i Termoelektrane (TE) Nikola Tesla te za buduće kapacitete, izjavio je zamjenik generalnog direktora te tvrtke Kiril Maksimov na sastanku koji je održan početkom ovog tjedna s potpredsjednicom vlade Srbije i ministricom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović

"Ta tvrtka ostvaruje bitne projekte za energetsku stabilnost države i unapređenje poslovanja Elektroprivrede Srbije. Revitalizacija HE Đerdap 1 takav je projekt i drago mi je da možemo razgovarati i o drugim koracima modernizacije postojećih elektroenergetskih kapaciteta. Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku donose faze prelaska na obnovljive izvore do 2040. s vizijom do 2050. godine. Dio strategije odnosi se i na korištenje zelenog i plavog vodika. Istovremeno, jedan od glavnih ciljeva je podizanje energetske učinkovitosti. Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske tvrtke, ne samo Silovije mašini", istaknula je Zorana Mihajlović.

"Željeli bismo biti uključeni i u proces energetske tranzicije u Srbiji te pomoći da postojeća oprema u elektranama bude energetski učinkovitija. Također, želimo sudjelovati u gradnji novih postrojenja", rekao je Maksimov, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.