Bosna i Hercegovina povrijedila je nekoliko odredbi Bernske konvencije o zaštiti europskih divljih životinja i prirodnih staništa davanjem dozvole za hidroelektranu Ulog i mini hidroelektranu Gornja Neretva u Hercegovini, koju čini čak sedam hidroelektrana. To je navedeno u službenoj žalbi udruga za zaštitu okoliša koje su podnijele žalbu protiv Bosne i Hercegovine Tajništvu Bernske konvencije o zaštiti europskih divljih životinja i prirodnih staništa pri Vijeću Europe. 

Vlada Republike Srpske dodijelila dozvolu za izgradnju HE Ulog. Koncesija na 30 godina za izgradnju dodijeljena je kompaniji "EFT", čiji je vlasnik Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regiji. EFT-ova hidroelektrana Ulog od 35 MW, s branom visokom 53 metra i izlaznim tunelom od 2,7 km, najudaljenija je od planiranih elektrana Neretva. Trenutno je u fazi preliminarnih radova, a glavni dobavljač je kineski Sinohydro. Pripremni radovi započeli su ovo ljeto. Ugovor za projektiranje, isporuku i izgradnju hidroelektrane Ulog snage 35 MW, između EFT HE Ulog d.o.o. i kineska tvrtka Sinohydro Corporation Limited, stupile su na snagu 20. prosinca 2019. 

Hidroelektrane u ekološki vrijednom području


Dozvolu za izgradnju hidroelektrana izdalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS). Za Radio Slobodna Europa iz ovog ministarstva kažu 'da je sve učinjeno kako je propisano Zakonom o zaštiti okoliša, te da ne mogu komentirati navode iz pritužbe Tajništvu Bernske konvencije do kraja sudskog spora'. 

Centar za okoliš iz Banja Luke pokrenuo je upravni spor protiv ovog ministarstva, u svibnju ove godine, zbog odluke ove institucije da prva faza projekta HES-a Gornja Neretva ne zahtijeva procjenu utjecaja na okoliš. Za hidroelektranu Ulog u žalbi se navodi da se projekt nalazi u blizini centra kandidata za područje smaragda u gornjoj Neretvi, te da se planirane mini hidroelektrane "Gornja Neretva" doslovno nalaze unutar tog područja. 

Područja smaragda su ona mjesta koja su važna za zaštitu i očuvanje divljih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa. Iako organizacije za zaštitu okoliša tvrde da će izgradnjom hidroelektrana biti ugrožene mnoge biljne i životinjske vrste, investitor EFT HE Ulog kaže da "neki navodi iz pritužbe nisu istiniti". "HE Ulog projektirana je u skladu sa standardima i propisima EU, BiH i RS, tako da mnogi navodi iz prigovora koji spominjete nisu istiniti. Podsjećamo, jedna od najsiromašnijih općina u BiH, projekt HE Ulog donosi prijeko potrebna radna mjesta i dugoročni prihod općini “, odgovorili su za RFE iz kompanije EFT.