Povećanje broja prosumera - onih koji proizvode električnu energiju za svoje potrebe, u Sloveniji je dio trenda koji vlada Europom. Prošle godine u Nizozemskoj je bilo 200.000 novih solarnih instalacija, a lider je Španjolska, gdje postoji 1 GW fotonaponskih sustava koji građanima i tvrtkama omogućuju proizvodnju čiste energije koju sami troše. U posljednje tri godine instaliran je najveći broj solarnih panela u Španjolskoj

Saldiranje jednom godišnje

U Sloveniji je maksimalna snaga solarnih elektrana za vlastitu potrošnju 11 kW. Ako sustav proizvede više energije nego što troši, tada se višak predaje mreži, a izračunavanje isporučenih i povučenih količina iz mreže vrši se jednom godišnje. Prošle godine instalirano je 2.482 fotonaponska sustava za vlastitu potrošnju ukupnog kapaciteta 30,68 MW, što je rast od 233% u odnosu na 2018.. Država također ima sustav subvencioniranja obnovljivih izvora energije i visoko učinkovite kogeneracije. Prošle godine je na ovaj sustav bilo spojeno 14 solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 1,5 MW, navodi se u izvješću o tržištu solarne energije u Sloveniji koji je pripremio PV portal. 

Manja proizvodnja

Krajem 2019. godine bilo je ukupno 8.038 solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 313 MW. Proizvele su 268 GWh, što je 5,5% manje nego u rekordnoj 2017. godini. Udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije lani je iznosio 1,8%. Slovenske tvrtke koje se bave solarnom energijom imaju ukupni godišnji prihod veći od sto milijuna eura, prenosi Balkan green energy news.