Zeleno i pametno, moderno, funkcionalno i samoodrživo - riječi su koje najbolje ocrtavaju ovotjednu prezentaciju projektne ideje sušionice povrća koja će se nalaziti u Virovitici (Poduzetnička zona Zapad 2). 

Za izradu projektno-tehničke dokumentacije te izgradnju i opremanje sušionice povrća sredstva je Virovitičko-podravskoj županiji odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a osigurana su kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. 

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović je proteklog ljeta s predstavnikom tvrtke Eko plus inženjering potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije. Vrijednost ugovora je približno 2,4 milijuna kuna. Tri mjeseca nakon potpisa predstavljena je prva verzija projektne ideje. 


Kapacitet prerade 

"Sušionica će se prostirati na površini nešto većoj od 10 hektara. Projekt smo radili tako da sušionica bude gotovo samoodrživa. Sa skupljenom kišnicom će se prati pristiglo korjenasto povrće (mrkva, celer, pastrnjak, peršin, krumpir...), koje će se zatim usitnjavati. Tu će biti i sunčana elektrana snage 2,15 MW. Sušionica će 80 posto energije dobivati iz te elektrane, a ostatak iz kotlovnice na biomasu jer je toplinska energija važna za sušenje povrća. Bit će to prvi takav primjer u Europi", izjavio je Slaven Pavlović, direktor tvrtke Eko plus inženjering, tijekom prezentacije budućeg projekta koji je jedan od najvažnijih gospodarskih ulaganja na području Virovitičko-podravske županije. 

Pogon sušionice, za koji je predviđeno da će raditi 250 dana godišnje u dvije smjene, imat će i hladnjaču. Kapacitet prerade korjenastog povrća iznosit će 1600 tona godišnje. 

"U Hrvatskoj nema sušionica za povrće. Sušeno povrće uvozi se iz Mađarske, Poljske, Srbije, a kada se izgradi zdanje u Virovitici, bit će to prva sušionica u Hrvatskoj, dajući sigurnost plasmana korjenastog povrća hrvatskim poljoprivrednicima, otvarajući nova radna mjesta i nudeći svijetlu perspektivu brojnim kooperantima ponajprije onima iz Virovitičko-podravske, ali zasigurno i iz susjednih županija", objavljeno je na mrežnim stranicama Virovitičko-podravske županije


Proizvodnja dohodovnijih kultura 

"Sušionica povrća će dati novi zamah gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije. Pritom će generirati nova radna mjesta, otvoriti vrata brojnim kooperantima. Time Virovitičko-podravska županija, uz potporu Vlade, nastavlja sa značajnim ulaganjem u poljoprivredu. Ideja o pokretanju ovog projekta nastala je kroz kontinuiranu suradnju s najvećom prerađivačkom kompanijom u Hrvatskoj, Podravkom, koja je od početka dala potpunu podršku za njegov razvoj i pokretanje. Zajednički želimo napraviti sve što je u našoj moći da ostvarimo samodostatnost proizvodnje hrane za potrebe tržišta u našoj zemlji. Ovdje je ponajprije riječ o sušenju korjenastog povrća koje bi se koristilo u preradi i proizvodnji konačnih proizvoda, kao što je, primjerice, Vegeta. Izgradnjom sušionice povrća još će više do izražaja doći naši sustavi navodnjavanja. Očekujemo kako će sve to pridonijeti još većoj proizvodnji povrća, nudeći našim poljoprivrednicima proizvodnju dohodovnijih kultura i dodatnu vrijednost onoga što su proizveli svojim rukama“, istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

"Poljoprivrednici žele imati sigurno tržište, organizirani otkup i mi ćemo se pobrinuti da tako i bude. Tlo na ovom području idealno je za sadnju korjenastog povrća. Pri tome je posebno značajna ekološka očuvanost naše zemlje koja će kroz krajnji proizvod nuditi neonečišćena i zdrava hrana", naglasio je županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.