Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak obišli su solarni park koji će toplinskom energijom opskrbljivati vukovarski toplinarski sustav kojim će stanovnici stambenih objekata gradske četvrti Borovo naselje dobivati toplu vodu i toplinsku energiju. "Opskrba energijom iz Sunčeve svjetlosti reducirat će troškove jer će samim time doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode koje dobivaju naši stanari", rekao je gradonačelnik Penava, istaknuvši kako je cilj osigurati što povoljnije troškove života građana te je stoga tvrtka Tehnostan, uz brojne druge već provedene projekte, i u ovu investiciju uložila milijun kuna. 

Geotermalni izvori 

Penava je podsjetio kako već neko vrijeme tim stručnjaka radi na istraživanju geotermalnih potencijala na području Vukovara. "Ako studije pokažu povoljne pokazatelje, svakako je za očekivati da ćemo se u budućnosti posvetiti i geotermalnim izvorima te troškove grijanja svesti na minimum". 

Direktor tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak naglasio je kako su pripreme ovog projekta započele u studenom 2018. godine. Prema planu, on bi trebao biti završen i pušten u pogon do rujna 2021. godine.  

Puna osunčanost 

"S obzirom na to da će se gradnja solarnog parka graditi etapno, ove godine je predviđeno postavljanje 160 solarnih ploča, a očekujemo da će završnom fazom na ovom mjestu biti oko 600 solarnih ploča", kazao je Lovrenščak, dodajući kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati više od 2 000 stanova. Po završetku projekta i postavljanja svih 600 solarnih panela, pri punoj osunčanosti očekuje se 900 kW snage, objavljeno je na stranicama Grada Vukovara.  

Osim toga, u planu je postavljanje i dizalice topline unutar toplane s 300 kW i fotonaponskog sustava snage 75 kW koje će se postaviti na krov toplane. Fotonaponskim sustavom će se proizvoditi više od 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.