Vlada Crne Gore donijela je zaključak da su ostvarene sve pretpostavke za izgradnju SE Briška gora. Elektrana koja će se graditi pokraj Ulcinja prostirat će se tako na čak 925,25 ha, odnosno na dvostruko većoj površini nego što je to bilo ranije predviđeno. To je ostvareno izmjenama i dopunama prostorno-urbanističkog plana Općine Ulcinj, a time će se ujedno snaga elektrane povećati s prvobitno zamišljenih 118 MW na čak 262 MW. 


Međunarodni konzorcij

Time su uklonjene sve prepreke zbog kojih je došlo do privremenog odgađanja gradnje sunčane elektrane, čijom će izgradnjom Crna Gora dati značajan doprinos borbi protiv klimatskih promjena, ali i iskoračiti u smjeru veće energetske učinkovitosti i neovisnosti. 
Elektranu gradi konzorcij na čelu s domaćom elektroenergetskom tvrtkom EPCG (koja ima 49% udjela u projektu), a u njemu su još finski elektroenergetski div Fortum (koja također sudjeluje s 49%) i indijska inženjerska tvrtka Sterling & Wilson (s 2% udjela). 


Projekt u dvije faze

Projekt će se ostvarivati u dvije faze, a planirana godišnja proizvodnja SE Briška gora, kada obje faze budu dovršene, iznosit će oko 450 GW h električne energije godišnje. Ukupna vrijednost projekta premašuje 200 mil. eura, a gradnja bi mogla započeti potkraj ove ili početkom 2021. godine, izvijestio je crnogorski gospodarski portal 'Bankar.me'.