Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kWh plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina. Naknada je namijenjena plaćanju dodatnih troškova koje uvoznici moraju snositi – zbog ograničenja ruskih opskrbe – za kratkoročnu i skupu nabavu alternativnog plina. 
 
Namet će službeno stupiti na snagu 1. listopada, namet se može prilagoditi svaka tri mjeseca kako bi "odražavao stvarne troškove" za uvoznike plina a bit će na snazi do travnja iduće godine. Pristojbu je odredio Trading Hub Europe, tijelo koje su osnovali razni distributeri plina u zemlji. Naknada je namijenjena pomoći uvoznicima plina koji moraju kupovati skuplji plin od dobavljača izvan Rusije i trpe ogromne gubitke. Porez će napuhati ionako visoke račune njemačkih potrošača. 

Ugroženi su svi kupci

Vlada tvrdi da je pristojba potrebna kako bi se osiguralo da se tržište plina u zemlji ne uruši usred energetske krize izazvane ruskim ratom protiv Ukrajine, ali bi se poduzeća i kućanstva mogli naći pod ogromnim pritiskom da se nose s daljnjim troškovima, upozoravaju promatrači. Istraživači su otkrili da bi porez koji bi trebao ostati na snazi do 2024. mogao dodatno ubrzati inflaciju i početi s punim učinkom nakon što trenutne mjere olakšica za troškove energije isteknu kasnije ove godine. Gotovo svaki drugi dom u Njemačkoj grije se na plin. Nova će naknada stoga utjecati na milijune ljudi, a vlada je posljednjih tjedana rekla da to znači dodatne troškove od "nekoliko stotina eura" po kućanstvu godišnje. 

Web stranica za usporedbu cijena Verivox objavila je da bi pristojba prosječnu obitelj koštala dodatnih 580 eura godišnje, povećavajući već prenapuhani račun za plin na ukupno 4.144 eura godišnje. Industrijska grupacija VIK objavila je da će ovaj porez snažno ugroziti mala i srednja poduzeća koja ne mogu svoj trođak direktno prebaciti na kupce, a osobito ugrožena bit će poduzeća koja troše puno energije. Istraživači smatraju da će porez povećati inflaciju do kraja godine iznad 10%, stoga Vlada sad nastoji od EK dobiti dopuštenje da naplaćuje manji PDV na tu naknadu. "Stvari postaju skuplje - nema okolišanja", rekao je Scholz, dodajući da će vlada dodatno proširiti svoj paket pomoći od trenutačno 30 milijardi eura. "Nikoga nećemo ostaviti samog s ovim višim troškovima.", objavili su njemački mediji.