Rusija očekuje pad cijene plina u 2023.

Autor: N.D. Objavljeno: 18.08.2022. 🕜 12:25 Lokacija: Moskva (Rusija)

Isporuke ruskog plina Europi padaju na povijesno najnižu razinu

Isporuke ruskog plina Europi u kolovozu mogle bi pasti na povijesno najnižu razinu, navodi se u izvješću Ruskog centra za energetski razvoj. "Isporuke ruskog plina Europi u kolovozu će pasti na povijesni minimum. Isporuke Gazproma mogle bi pasti prvi put na manje od 400 milijardi kubičnih metara do kraja godine", navodi se u izvješću, prenosi TASS. 

Gazprom je u srpnju Europskoj uniji isporučio oko 3,5 milijardi prostornih metara plina, što je 25% manje nego u lipnju, ali je povećao prihode, pokazuje analiza. Rusija procjenjuje da će prosječna izvozna cijena njezinog plina ove godine biti više nego dvostruko veća nego lani, ali u 2023. trebala bi se osjetno smanjiti, pokazje dokument ministarstva gospodarstva. 

Cijena dvostruko veća

Gazpromov izvoz plina cjevovodima smanjit će se ove godine na 170,4 milijarde prostornih metara, procjenjuje ministarstvo, snizivši prognozu iz svibnja kada su predviđali da će izvezeno biti 185 milijardi prostornih metara. U 2021. godini ruski proizvođač cjevovodima je izvezao 205,6 milijardi prostornih metara plina. Izvoz će se smanjivati i nakon završetka ove godine, prognoziraju u ministarstvu, ne navodeći objašnjenje. 

Zbog smanjenih isporuka prosječna cijena Gazpromovog plina iznosit će ove godine 730 dolara za 1.000 prostornih metara, što znači da će biti više nego dvostruko veća nego lani kada je iznosila 304,6 dolara.

TAGOVI