Mađarska je dogovorila ekstra količine ruskog plina

Autor: N.D. Objavljeno: 22.07.2022. 🕜 13:11 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

"Ne želimo da ni jedna obitelj ili tvrtka u Mađarskoj ostane bez plina", kaže Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto sastao se jučer u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom i ministrm energetike Aleksanderom Novakom, a tema je bila sigurnost opskrbe plinom i rat u Ukrajini. Szijjarto je objavio da je Mađarska donijela odluku da povrh dugoročnog ugovora o kupnji ruskog plina kupi dodatnih 700 mil. m3 plina. Szijjártó je rekao da je Mađarska poduzela sve potrebne mjere kako bi dobila dodatni volumen i osigurala financijska sredstva. U nadolazećim tjednima za ovu će namjenu na južnom pravcu i na interkonektoru sa Slovačkom i Austrijom biti dostupan dnevni kapacitet opskrbe od oko 20 milijuna kubičnih metara. 

Unatoč svim okolnostima, želimo se pobrinuti da nitko u Mađarskoj ne ostane u nedostojanstvenoj ili ranjivoj situaciji, da ima dovoljno plina za svakog Mađara, svaku obitelj i svako mađarsko poduzeće”, rekao je. Ministar je rekao da je još jedan od ciljeva njegova posjeta jasno poručiti da Mađarska želi mir u Ukrajini što prije jer rat ima tragične posljedice. 

Na kraju je rekao da bi bilo protivno mađarskom nacionalnom interesu ako bi se svijet vratio prema “blokizaciji”. “Ne želimo se vratiti u svjetski poredak u kojem se nalazimo na periferiji jednog od blokova, u tampon zoni ili uz tampon zonu”, rekao je, prenosi Hungary today. 

TAGOVI