Plinsko skladište zapunjeno 45 posto

Autor: B.O. Objavljeno: 21.07.2022. 🕜 13:12 Lokacija: Zagreb

Idemo na 92 posto zapunjenosti do početka listopada, kaže Andrej Plenković

Trenutačna zapunjenost Podzemnog skladišta plina (PSP) Okoli je 45 posto, a do početka listopada ići ćemo na 92 posto, izjavio je danas predsjednik Vlade Andrej Plenković. On je, naime, na 134. sjednici Vlade koja je održana u Zagrebu naglasio kako na tom području sve ide po planu. 

"Angažirali smo HEP da se bavi tom temom, oni to rade vrlo kvalitetno, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prati svaki korak u tom pogledu", naglasio je. 

Također, dodao je, održani su razgovori s predstavnicima energetskih tvrtki o proširivanju kapaciteta LNG terminala u Omišlju na otoku Krku, ulaganjima u plinovode Plinacra te jačanju sposobnosti Jadranskog naftovoda.

"Vrlo je važno da sve energetske kompanije u ovoj krizi odigraju bitnu ulogu i preuzmu i na sebe dio tereta, što omogućava Hrvatskoj diversifikaciju opskrbe energentima te nas ujedno učine pravim regionalnim čvorištem za energetska pitanja", napomenuo je.

 

Orijentir za raspravu 

Europska komisija jučer je predložila novi zakonodavni instrument i europski plan za smanjenje potražnje za plinom kako bi se potrošnja tog energenta u Europi smanjila za 15 posto do sljedećeg proljeća. 

"To je vrlo dobar okvirni dokument, svojevrsni orijentir za raspravu. Plan predviđa smanjenje potražnje za plinom u nadolazećim mjesecima i bitno je da on ima ravnotežu između dobrovoljnih mehanizama u kojima države mogu usvajati različite mjere", istaknuo je, dodajući kako Hrvatska ima plan intervencija o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom. 

On će biti dodatno ažuriran kako bi Hrvatska imala spremne mjere s ciljem omogućavanja sigurnosti opskrbe i zaštite kućanstva tako da im cijena bude prihvatljiva i podnošljiva. "Ista je ambicija i za gospodarstvo", rekao je, među ostalim, Plenković.

TAGOVI