Predstavljen projekt izgradnje plinskog skladišta u Grubišnom polju

Autor: N.D. Objavljeno: 01.06.2022. 🕜 09:31 Lokacija: Grubišno Polje

Skladište bi moglo s radom početi tek 2027.

Tvrtka Podzemno skladište plina d.o.o. predstavila je danas projekt izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje. Projekt je vrijedan 500 milijuna kuna, a trebao bi biti gotov do 2027. Odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom. Riječ je o skladištu za pokrivanje vršne potrošnje, tzv. "peglanje peakova". 

Grubišno Polje je iznimno važan strateški investicijski projekt koji tome doprinosi, u vrijednosti od pola milijarde kuna. S ovim skladištem, plinski sustav Hrvatske bit će fleksibilan, siguran i stabilan" istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Radovi su počeli

Voditelj projekta izgradnje, Laslo Farkaš Višontai, rekao je da su trenutno u tijeku radovi na izgradnji proizvodnih instalacija, čiji je završetak predviđen za prvi kvartal 2023. godine. Početak primarne - probne eksploatacije plina iz ležišta Grubišno Polje planira se u drugom kvartalu 2023. Istaknuo je i da su radovi na izgradnji budućeg podzemnog skladišta plina Grubišno Polje počeli u veljači, te da bi, potvrde li proizvodni podaci mogućnost formiranja podzemnog skladišta, ono moglo biti operabilno do 2027. 

Očekivani radni volumen skladišta plina, koje će biti spojeno na transportni sustav, bilo bi oko 117 milijuna m3. Kapacitet plinskog ležišta u Grubišnom Polju, na dubini od oko 800 metara, iznosi oko 200 milijuna prostornih metara. Ideja o gradni skladišta u tim napuštenim bušotinama stara je 20 godina, a za grad će to značiti izvor dodatnih prihoda i zapošljavanje 15 ljudi.

TAGOVI