Novi plin iz Sjevernog mora već 2024.?

Autor: B.O. Objavljeno: 03.06.2022. 🕜 08:36 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Nizozemska i Njemačka u zajedničkom projektu

Nizozemska je odobrila planiranu zajedničku proizvodnju prirodnog plina u Sjevernom moru s Njemačkom, projekt za koji se očekuje da će krenuti 2024. godine. 

Nizozemski državni tajnik za ekstraktivnu industriju Hans Vijlbrief dao je potrebne dozvole, priopćilo je u srijedu navečer njemačko Ministarstvo gospodarstva i zaštite klime. 

Nakon prethodnih kašnjenja, njemačka sjevernomorska pokrajina Donja Saska također radi na što bržem davanju potrebnih odobrenja, priopćila je nizozemska vlada. 

Invazija Kremlja na Ukrajinu potiče Europu da smanji svoje oslanjanje na rusku opskrbu, potaknuvši napore EU-a da pronađe nove izvore energije, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

 

Proizvodnja kamenica 

Međutim, projekt je naišao na protivljenje ekologa, posebice na obližnjim otocima Borkum, koji pripada Njemačkoj, i Schiermonnikoog u Nizozemskoj. Oni se, naime, boje da će nanijeti štetu zaštićenom ekosustavu Waddenskog mora. Plitke vode karakteriziraju plimne ravnice i močvare koje su žarište bioraznolikosti. 

Nizozemski konzorcij želi izgraditi plinsku platformu u blizini otoka. Odatle će se graditi plinovod kojim će se plin dovoditi na kopno. 

Nizozemsko ministarstvo očekuje da će se prvi plin moći proizvoditi od 2024. godine. Prema planu, proizvodit će se između dvije i četiri milijarde kubičnih metara prirodnog plina godišnje. 

Nizozemska vlada tvrdi kako su mogući učinci na okoliš proučeni i da su napravljene promjene kako bi se uzela u obzir izražena zabrinutost. Na primjer, platforma će se graditi niže i dalje od područja proizvodnje kamenica, a otpadne vode će se posebno filtrirati.

TAGOVI