Gazprom će plinom opskrbljivati BiH

Autor: N.D. Objavljeno: 01.06.2022. 🕜 11:52 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Ugovor je zaključen do 1. siječnja 2023. a očekuje se veća cijena

Energoinvest, opskrbljivač plinom za Federaciju Bosne i Hercegovine, produžio je ugovor o opskrbi prirodnim plinom s ruskim dobavljačem Gazpromom, koji će vrijediti do 1. siječnja sljedeće godine. "Potpisom ovog aneksa potpisan je osnovni ugovor na uobičajen način, što znači da će se cijena isporučenog plina usklađivati ​​kao i do sada tromjesečno, isključivo na temelju devetomjesečne promjene cijena nafte", priopćeno je iz tvrtke. 

Iz Energoinvesta navode da se time omogućuje daljnja nesmetana opskrba prirodnim plinom Federacije BiH, te da je potpisivanje novog aneksa ugovora i nastavak isporuka prirodnog plina planirano za 1. siječnja 2023. godine. U utorak, 31. svibnja, kada je istekao prethodni ugovor, za Radio Slobodna Europa je rečeno da, s obzirom na kompletnu situaciju na svjetskom tržištu i rast inflacije u svijetu, "ne bi bilo iznenađenje da cijena plina poraste u trećem kvartalu 2022." 

 BiH je potpuno ovisna o uvezenom plinu iz Rusije, koji u zemlju stiže “Turskim tokom”. Plin se u BiH isporučuje plinovodom koji u zemlju ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije. Energoinvest je uvoznik plina za entitet Federacija BiH, dok plin za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi tvrtka Gas-Res iz Banja Luke. BiH je zainteresirana za diversifikaciju izvora i pravaca opskrbe plinom, pa se govori o povezivanju na LNG terminal u Grčkoj, kao i južne interkonekcije na Hrvatsku.

TAGOVI