Njemačka najavila znatno veći trošak opskrbe plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 06.06.2022. 🕜 15:42 Lokacija: Berlin (Njemačka)

"Neruski" plin za njemačku podružnicu Gazproma koštao je znatno više

Ruske sankcije protiv tvrtke Gazprom Germanija i njegovih podružnica mogle bi koštati njemačke porezne obveznike i korisnike plina dodatnih pet milijardi eura godišnje za plaćanje zamjenskog plina, izvijestio je tjednik Welt am Sonntag, pozivajući se na predstavnike industrije. Rusija je u svibnju odlučila prestati isporučivati ​​plin Gazprom Germaniji, koja je bila njemačka podružnica Gazproma, nakon što je Berlin stavio tvrtku pod povjereničko upravljanje zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Od tada je energetski regulator Bundesnetzagentur, koji djeluje kao povjerenik, morao kupovati zamjenski plin na tržištu kako bi ispunio ugovore o opskrbi s njemačkim komunalnim poduzećima i regionalnim dobavljačima. Ministarstvo gospodarstva procjenjuje da je potrebno dodatnih 10 milijuna m3 dnevno, rekao je glasnogovornik ministarstva, potvrđujući broj koji su citirale novine. "Količine se nabavljaju na tržištu i po tržišnim cijenama. Ne mogu se dati podaci o točnim iznosima zbog komercijalne povjerljivosti", rekao je glasnogovornik u odgovoru e-poštom. Welt am Sonntag je objavio da je cijena ruskog plina prije intervencije u Ukrajini bila između 218 i 327 USD za tisuću kubika, da bi se sredinom svibnja popela na 930 USD. 

Welt am Sonntag piše da će trenutni trošak iznositi oko 3,5 milijardi eura godišnje i da bi daljnji troškovi mogli nastati zbog punjenja skladišta prirodnog plina Rehden koje je u srijedu naredio ministar gospodarstva Robert Habeck. List također navodi da će se dodatni troškovi od listopada prebaciti na dobavljače energije i krajnje kupce u obliku nameta na plin. Glasnogovornik ministarstva rekao je da stvaranje zaliha nije ugroženo, piše Reuters. Gazprom Germania treba napuniti četiri plinska skladišta u toj zemlji, među kojima je najveće Rehden, koje se počelo puniti početkom mjeseca.

TAGOVI