HEP-u odobreno zaduženje do milijardu eura

Autor: B.O. Objavljeno: 03.06.2022. 🕜 14:35 Lokacija: Zagreb

Kreditom do energenata i odgovarajuće zapunjenosti plinskog skladišta

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog odluke o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom te onaj o osiguranju zaliha plina na području Hrvatske. 

Stoga je Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) odobrila kreditno zaduženje do ukupno milijardu eura, čime će se financirati nabava energenata (600 mil. eura). Također, sredstva će se koristiti za kupnju plina koji će HEP utisnuti u podzemno skladište plina Okoli (400 mil. eura).  

Kako stoji u Odluci Vlade, HEP oba kredita mora vratiti "i u slučaju promjene vlasničkih odnosa korisnika kredita". 

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, ističe kako se odluka odnosi na sigurnost opskrbe energentima u Hrvatskoj.

"Uslijed Ruske agresije na Ukrajinu i velikog povećanja cijena energenata, od iznimne je važnosti osigurati nesmetanu opskrbu energentima za naša kućanstva i gospodarstvo. Stoga se predlaže odobravanje kreditnog zaduženja HEP-u u iznosu do 600 milijuna eura uz državno jamstvo, kako bismo imali neometanu opskrbu energentima", kazao je tijekom današnje sjednice Vlade. Zanimljivo je da u Vladinoj odluci stoji da se HEP d.d. obvezuje otplatiti kredit do konačne otplate i u slučaju promjene vlasničkih odnosa korisnika kredita. 

Krizni tim 

Drugi dio ove odluke, nastavio je, odnosi se na osiguravanje odgovarajućih količina plina. 

"Naime, krizni tim za zaštitu sigurnosti opskrbe plinom donio je odluku da se podzemno skladište plina Okoli zapuni s nešto više od 270 milijuna kubičnih metara plina. Taj posao odradit će HEP. Stoga se također predlaže odobravanje kreditnog zaduženja HEP-u do 400 milijuna eura uz državno jamstvo", kaže. 

K tomu, dodaje, svim korisnicima skladišta plina propisuje se obvezna dinamika punjenja tim energentom, kako bi do 1. studenog razina zapunjenosti bila najmanje 90 posto.

TAGOVI