Vlada će intervenirati u cijene goriva

Autor: N.D. Objavljeno: 03.06.2022. 🕜 14:57 Lokacija: Zagreb

Uoči velikog rasta cijena Vlada se odlučila na intervenciju, najavio premijer

"U ponedjeljak će se na sjednici vlade donijeti odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata", rekao je danas premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva trebale bi poskupiti za čak 90 lipa po litri dok će benzin poskupjeti za oko 70 lipa po litri. Drugim riječima, pun spremnik dizela od 50 litara, koji sada košta oko 650 kuna, otići će na oko 700 kuna. Ništa bolje neće proći ni vlasnici benzinaca jer bi prosječan tank, koji sada košta 700 kuna, mogao otići na 750 kuna ili tek nešto manje od okruglih sto eura. 

Premijer Plenković je ovaj tjedan rekao da se može intervenirati u marže i trošarine, te da će o tome danas raspravljati. Optimum bi bilo uvođenje plivajućih trošarina, po uzoru na neke druge zemlje, no time bi si država izbila solidan prihod u turističkoj sezoni pa je pitanje želi li ići na taj potez u ovom trenutku. 

Država je već intervenirala u cijene goriva, ukinuvši obvezu primješavanja biokomponente (0,50kn/l), smanjene su trošarine za 0,20 kn/litri, a zbog niže cijene manji je i iznos obračunatog PDV-a. Prijevoznici su predlagali da se smanji ili privremeno suspendira minimalni iznos trošarine na EU razini, koji je postavljen na 330 eura na 1.000 l, po EU smjernici.

TAGOVI