Idući tjedan gorivo snažno poskupljuje

Autor: N.D. Objavljeno: 02.06.2022. 🕜 11:31 Lokacija: Zagreb

Idući tjedan puni tank ide prema 700 kn

Tportalov izvor, od kojeg redovito dobivaju točne prognoze i informacije o cijenama goriva, tvrdi da će od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva otići gore za čak 90 lipa po litri dok će benzin poskupjeti za oko 70 lipa po litri. Drugim riječima, pun spremnik dizela od 50 litara, koji sada košta oko 650 kuna, otići će na oko 700 kuna. Ništa bolje neće proći ni vlasnici benzinaca jer će prosječan tank, koji sada košta 700 kuna, otići na 750 kuna ili tek nešto manje od okruglih sto eura. 

Plavi dizel bi poskupljenjem od 90 lipa došao na razinu od 9,9 kuna po litri. Ovog tjedna je osnovni dizel poskupio za 22 lipe po litri i sada košta 13,14 kuna, a premium se prodaje po 14,51 kunu. Benzin je poskupio tri lipe po litri i sada se prodaje po 13,86 kuna, tj. za čak 15,33 kune u premium verziji.

Ministar gospodarstva Davor Filipović neki dan je izjavio da država prati cijene te da će po potrebi reagirati, a danas se očitovao i premijer Plenković, koji je rekao da se može intervenirati u marže i trošarine, te da će o tome danas raspravljati. Optimum bi bilo uvođenje plivajućih trošarina, po uzoru na neke druge zemlje, no time bi si država izbila solidan prihod u turističkoj sezoni pa je pitanje želi li ići na taj potez u ovom trenutku. 

Država je već intervenirala u cijene goriva, ukinuvši obvezu primješavanja biokomponente (0,50kn/l), smanjene su trošarine za 0,20 kn/litri, a zbog niže cijene manje ije i iznos obračunatog PDV-a. Prijevoznici su predlagali da se smanji ili privremeno suspendira minimalni iznos trošarine na EU razini, koji je postavljen na 330 eura na 1.000 l, po EU smjernici. 

TAGOVI