MOL-ova rafinerija u Slovačkoj u problemu zbog naftnih sankcija?

Autor: N.D. Objavljeno: 03.06.2022. 🕜 09:17 Lokacija: Bratislava (Slovačka)

Slovnaft obavještava da će ostati bez opskrbe naftom

Jedina slovačka rafinerija nafte Slovnaft, u sklopu mađarskog MOL-a, priopćila je u četvrtak da će sankcije na rusku naftu nakon osam mjeseci dovesti do prestanka izvoza naftnih derivata iz rafinerije na ključna tržišta kao što su Češka, Austrija i Poljska. Slovnaft je rekao da kratak vremenski okvir neće omogućiti rafineriji da provede tehnološke promjene i preradi alternativna goriva. 

Dok će neke zemlje, uključujući Slovačku, koje ovise o nafti iz Rusije, imati privremeno izuzeće, prijedlozi sankcija također uključuju zabranu preprodaje proizvoda proizvedenih od ruske nafte. Prisilno smanjenje proizvodnje u rafineriji od 124.000 barela dnevno smanjit će preradu ispod tehnološkog minimuma, čineći također nemogućim opskrbu domaćeg tržišta, rekla je rafinerija u komentaru poslanom e-poštom. "Trenutni tekst sankcija neće nam omogućiti izvoz ključnih proizvoda na naša tradicionalna tržišta kao što su Češka, Austrija i Poljska. Moramo upozoriti naše partnere na izvoznim tržištima da će nakon osam mjeseci u regiji doći do nestašice goriva, ali i naftnih derivata.” 

Treba im rok od tri godine

Slovnaft izvozi oko 62% svoje proizvodnje dizela na susjedna tržišta, uključujući 27% u Češku i 20% u Austriju. Također izvozi većinu svoje proizvodnje benzina, mlaznih goriva, polimera i sumpora. Slovačka je rekla da bi prisilno smanjenje proizvodnje ugrozilo i domaće tržište. “Smanjenjem ponude proizvoda u regiji i smanjenjem kapaciteta Slovnafta neće biti moguće opskrbiti Slovačku i slovačko tržište. Trenutni prijedlog sankcija ne daje Slovnaftu prvotno traženi vremenski okvir od tri godine za tehnološke izmjene i logističke aranžmane za uvoz i preradu alternativne sirove nafte", navodi se, objavio je Reuters. Slovačka vlada odbila je komentirati. 

Treba primijetiti da je riječ o retorici koju je uoči donošenja sankcija primjenjivao mađarski premijer Orban, koji je tražio, a nije dobio stotine milijuna eura za prilagodbu rafinerija, koje spadaju među najmodernije u Europi. Slovačko tržište bi se, baš kao i mađarsko, moglo opsrbljivati iz pravca Jadrana, JANAF-ovim naftovodom. 


TAGOVI