Srpski NIS više neće moći primati rusku naftu JANAF-om

Autor: N.D. Objavljeno: 06.06.2022. 🕜 08:57 Lokacija: Beograd (Srbija)

Novi paket EU sankcija veliki je 'gamechanger' za NIS

Naftna industrija Srbije (NIS), nakon novog paketa sankcija EU, neće se moći opskrbljivati ​​ruskom sirovom naftom Jadranskim naftovodom (JANAF), potvrđeno je za N1 u srpskom Ministarstvu rudarstva i energetike. Kako su odgovorili na upit N1, Srbija nije jedina europska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali, dodaju, čini sve kako bi osigurala sigurnu opskrbu. 

Novi paket sankcija zabranjuje isporuku ruske sirove nafte preko bilo koje luke, morem, a NIS se opskrbljuje sirovom naftom koja se tankerima doprema u luku Omišalj u Hrvatskoj. To znači da ne postoji mogućnost isporuke više ruske sirove nafte u Rafineriju Pančevo, ali bi NIS mogao uvoziti sve druge vrste sirove nafte osim ruske, jer je u prethodnom razdoblju već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja.", navode u Ministarstvu. 

Povećanje opskrbe naftom


Dodaju da će u narednom razdoblju, osim rješavanja pitanja opskrbe, raditi i na povećanju opskrbe sirovom naftom, koja bi "uz stabilne rezerve naftnih derivata pružila dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu a jedna od očekivanih posljedica novog paketa sankcija EU-a je pritisak na potražnju, jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije", pojašnjavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike. 

Prema informacijama iz JANAF-a iz 2021. ta je tvrtka sklopila godišnji ugovor s NIS-om za transport sirove nafte u količinama 2,750 mil. t, +/- 10% na godišnjoj razini, po načelu "puno za prazno". Naftna industrija Srbije u potpunosti je ovisna o uvozu nafte morskim putem i transportu Janafom, eventualna alternativa su dunavske barže, ali njima je nemoguće dostaviti potrebne velike količine. 

TAGOVI