Greenpeace je prosvjedovao ispred luke Omišalj

Autor: N.D. Objavljeno: 31.05.2022. 🕜 08:24 Lokacija: Omišalj

Zeleni upozoravaju da novac ne treba trošiti na ruska fosilna goriva

U nedjelju popodne Greenpeaceov brod Rainbow Warrior prosvjedovao je ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj. Prosvjed Greenpeacea održan je dan uoči summita na kojem će, prema nekim izvorima, zemlje EU raspravljati o embargu na rusku naftu. Europska komisija predložila je postupno ukidanje uvoza ruske nafte u većini zemalja članica EU, ali ne prije kraja ove godine. 

Neke države poput Mađarske, Slovačke i Bugarske mogle bi dobiti još više vremena. Nedavni komentari predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen pokazuju da čelnici EU nisu ni blizu dogovora. "Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu. Drugim riječima, Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah! EU konačno mora pokazati istinsku solidarnost i uvesti embargo na sva ruska fosilna goriva. Bez odgađanja, bez pravnih rupa i smicalica, bez posebnog tretmana i izuzeća za bilo koju zemlju", izjavila je Eszter Matyas, voditeljica kampanje u Greenpeaceu CEE.

Aktivisti Greenpeacea su od početka rata u Ukrajini održali slične prosvjede pozivajući na embargo na uvoz ruskih fosilnih goriva u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Hrvatskoj krajem ožujka.

TAGOVI