Ruska proizvodnja nafte ove će godine svakako pasti

Autor: N.D. Objavljeno: 26.05.2022. 🕜 11:57 Lokacija: Moskva (Rusija)

Koliko su sankcije oštetile rusku naftnu industriju

Proizvodnja nafte u Rusiji mogla bi pasti s prošlogodišnjih 524 milijuna tona na 480-500 milijuna tona 2022. godine, rekao je danas novinarima potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak. “Mislim da će pad biti daleko manji nego što se ranije predviđalo. Pad proizvodnje iznosio je nešto više od milijun barela dnevno u samo mjesec dana. Shodno tome, mislim da će uslijediti oporavak i da će proizvodnja ove godine vjerojatno iznositi 480-500 milijuna tona, u odnosu na 524 milijuna tona prošle godine”, rekao je Novak, prenosi Tass. 

Dodao je da su to trenutno procjene, ali da se sve može promijeniti ovisno o situaciji. Pad ruske proizvodnje nafte dosegao je 6,0 posto u prvoj dekadi travnja u odnosu na ožujak, a potom se ubrzao na gotovo 9,0 posto do kraja mjeseca. 

Rusija je uglavnom postupno povećavala proizvodnju sirove nafte od prošlog proljeća, ali je zemlja suočena s opsežnim međunarodnim sankcijama od ožujka zbog situacije u Ukrajini, koja zapadnim partnerima zabranjuje ulaganja u istraživanje, proizvodnju i preradu nafte u Rusiji. Ministar financija Anton Siluanov ranije je rekao da bi Moskva mogla izgubiti do 17% proizvodnje nafte 2022. zbog sankcija, dodaje ruska agencija. S druge strane treba imati na umu da Rusija i dalje dobro zarađuje na nafti, pošto su cijene iznimno visoke.

TAGOVI