Klisović: Moguće je i da GPZ Opskrba otiđe u stečaj

Autor: N.D. Objavljeno: 26.05.2022. 🕜 09:45 Lokacija: Zagreb

Nema rješenja za GPZ Opskrbu - HEP će tražiti veliki kredit

Zagrebački holding izvijestio je u utorak da je Gradska plinara Zagreb - Opskrba u utorak podmirila obaveze po aktiviranoj zadužnici Prvog plinarskog društva, a novac će na račun PPD-a biti prebačen u srijedu, kada će GPZO podmiriti i druge dospjele obaveze prema PPD-u. 

Grad je na reakciju PPD-a u utorak, da se još nisu naplatili, odgovorio da će dati suglasnost da se sredstva odmah prebace na njihov račun. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović u srijedu je, vezano za probleme GPZ Opskrbe rekao da Grad konačno rješenje još nije našao, ali da je jedna od varijanti stečaj te tvrtke. 

HEP kupuje plin

Već mjesecima se spominje da bi Hrvatska elektroprivreda mogla kupiti ili preuzeti tu posrnulu tvrtku, čiji dugovi su zbog nepravodobne nabave prirodnog plina krajem prošle godine bili veći od 300 mil. kn. HEP je angažirao konzultante, PWC, no njihov odabir se osporava na Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, objavio je prije desetak dana Jutarnji list. To znači da cijeli postupak stoji. Hrvatska elektroprivreda trenutno je snažno financijski opterećena nabavom električne energije po bitno višim cijenama, a osim toga, od nje se očekuje da popuni dvije trećine plinskog skladišta Okoli

Poslovni dnevnik, pozivajući se na bankarske krugove piše da će HEP u tu svrhu tražiti komercijalni kredit od navodno oko milijardu eura, što HEP ni resorno ministarstvo nisu željeli komunicirati u ovom trenutku. Takav kredit, dakako, treba pratiti i državno jamstvo. Pošto je za dobavu prirodnog plina za potrebe punjenja PSP Okoli potrebno bitno manje novaca, cca 300-tinjak mil. eura, takav kredit vjerojatno će služiti za otplatu obveznica od 550 mil. USD koje dolaze na naplatu na jesen. 

TAGOVI