U nuždi, zovi ugljen

Autor: B.O. Objavljeno: 25.05.2022. 🕜 08:13 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

U hitnim slučajevima, ugljen kao zamjena za plin za proizvodnju električne energije u Njemačkoj

Njemačka izrađuje daljnje planove za izvanredne situacije u slučaju da joj Rusija prestane isporučivati prirodni plin zbog rata u Ukrajini. 

Ako dođe do nestašice plina ili prijeti da će ona nastupiti, količina tog energenta koji se koristi za proizvodnju električne energije bit će značajno smanjena i zamijenjena ugljenom, priopćilo je u utorak tamošnje Ministarstvo gospodarstva. 

Termoelektrane na ugljen će ostati u pripravnosti, kao i elektrane na lignit, koje mogu biti spremne za korištenje u kraćem roku.

 

Rezerve ugljena 

Njemačka savezna vlada će se, međutim, držati svojeg cjelokupnog plana za postupno ukidanje proizvodnje energije iz ugljena do 2030. godine, javlja to ministarstvo, ističući da sve dok elektrane ostanu u stanju pripravnosti, neće biti dodatnih emisija stakleničkih plinova. 

Nacrti zakona koji postavljaju temelje za korištenje rezervi ugljena i lignita trebaju se dostaviti drugim odjelima na konzultacije, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Prema ministarstvu, plin je činio oko 15 posto proizvodnje električne energije u Njemačkoj prošle godine, no vjerojatno će taj udio sada biti manji. U širem smislu, ruski prirodni plin čini više od polovice njemačkog uvoza fosilnih goriva.

TAGOVI