Prelazak s ugljena na obnovljivce uglavnom je isplativiji od prelaska na plin

Autor: N.D. Objavljeno: 18.05.2022. 🕜 15:18 Lokacija: New York (SAD)

Svaka regija ima drugačiju računicu, ali trend je pozitivan u korist zelene alternative

Prelazak s ugljena na sunčevu energiju i vjetar te pohranjivanje energije u baterije omogućilo bi proizvođačima električne energije u Europskoj uniji da uštede prosječno 90 USD po toni na emisiji ugljičnog dioksida, dok bi ih prelazak na plin kao prijelazno gorivo koštao 288 USD po toni CO2, prema istraživanju neprofitne organizacije TransitionZero, koja se bavi analizom klimatskih promjena. NGO koristi indeks koji su nazvali 'Coal to Clean Carbon', koji prati koja je cijena emisijskih jedinica potrebna da bi se potaknula promjena goriva s ugljena na npr. vjetroelektrane na kopnu, odnosno fotonapon i baterijsku pohranu i to u 25 zemalja. 

Globalno gledano, prelazak s ugljena na zelenu energiju uštedio bi proizvođače u prosjeku 62 USD po toni CO2, dok bi oni koji se odluče prijeći na plin platili 235 USD po toni. Analitičari TransitionZero stoga preporučuju izravan prijelaz na obnovljive izvore energije i skladištenje energije u baterijama. Prirodni plin, koji je široko prihvaćen kao tranzicijsko gorivo, više nije održiva opcija zbog čimbenika kao što su volatilnost cijena, nestašice i ruska invazija na Ukrajinu, navodi se u izvješću. 

Razlike

Međutim, u različitim dijelovima svijeta postoje značajne razlike kada je u pitanju isplativost prelaska s ugljena na obnovljive izvore energije. “Troškovi zamjene ugljena solarima, vjetrom i pohranjivanje energije u baterijama značajno variraju u različitim regijama. U Europi je, na primjer, cijena prebacivanja negativna zbog rasta jediničnih cijena zbog reformi u ETS-u, desetljeća državne potpore obnovljivoj energiji i ruske invazije na Ukrajinu”, rekla je Jacqueline Tao, analitičarka TransitionZero. 

Matt Gray, suosnivač i analitičar u TransitionZero, kaže da, unatoč regionalnim razlikama, analiza pokazuje da postoji trend smanjenja troškova prelaska s ugljena na čistu energiju i da će se taj trend vjerojatno nastaviti bez obzira na rat u Ukrajini . Prema njegovim riječima, to vladama daje priliku da zaštite potrošače električne energije od promjenjivih cijena fosilnih goriva, ali samo ako se provede kroz reforme, poput ubrzanja postupaka izdavanja dozvola.

TAGOVI