Solari i solarno-termalna rješenja su fokus nove energetske politike

Autor: N.D. Objavljeno: 16.05.2022. 🕜 11:43 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

"Europski solarni krovovi" za stvaranje domaće industrije

Europska komisija u sklopu mjera za odmak od fosilnih goriva iz Rusije, koje će predstaviti u srijedu, posebno želi da europski blok iskoristi svoje potencijale za proizvodnju energije iz Sunca. Cijena fotonaponske opreme pala je u zadnjem desetljeću za više od 80%, a EU trenutno iz Sunca proizvodi samo 5% električne energije, dok je kod proizvodnje topline to još manje, tek 1,5%. 

Bruxelles zato namjerava predstaviti kampanju "Europski solarni krovovi", kako bi promovirala upotrebu sunčane energije. Ta inicijativa podrazumijeva da EU i nacionalne vlade ove godine porade na tome da smanje vrijeme za izdavanje dozvola na tri mjeseca za instalacije na krovovima, jer cilj je iskoristiti što je moguće više javnih zgrada i krovova. 

Drugi dio novih EU pravila trebao bi ići za poticanjem industrije kako bi se formirala europska alijansa solarne industrije, koja bi koristila europski proračun i "inovacijski fond" kako bi se potaknule investicije u proizvodnju FN opreme. Europa ima oko 14 planiranih projekata za proizvodnju fotonaponskih komponenti, ali nekima trebaju milijarde eura da bi se pokrenule. 2020. je iz Kine došlo 75% solarnih panela u Europu, čija industrija se bori s konkurencijom, kojoj su između 2013. i 2018. bile nametnute antidampinške kontrole, piše Reuters. 

TAGOVI