Novi rekord obnovljivih izvora

Autor: B.O. Objavljeno: 13.05.2022. 🕜 08:26 Lokacija: Pariz (Francuska)

Snaga novoinstaliranih postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora dosegnula je 295 GW

Novoinstalirana snaga postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u 2021. godini dosegnula je rekordnih 295 GW. To je, unatoč izazovima u opskrbnim lancima, kašnjenju izgradnji i visokim cijenama sirovina, rast od šest posto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ažuriranom izvješću o izgledima na tržištu obnovljivih izvora pod nazivom 'Renewable Energy Market Update' (svibanj, 2022.). 

Prema očekivanjima IEA-e, snaga obnovljivih izvora i u ovoj godini će doseći novi rekord. Naime, smatra IEA, snaga novoinstaliranih sunčanih elektrana, vjetroelektrana i ostalih postrojenja za proizvodnju iz obnovljivih izvora povećat će se na 320 GW do konca ove godine jer vlade sve više nastoje iskoristiti klimatske, ali i prednosti energetske sigurnosti koje pružaju obnovljivi izvori. 

Snaga od 320 GW približno je jednaka potražnji za električnom energijom u Njemačkoj ili pak odgovara ukupnoj proizvodnji struje u Europskoj uniji iz prirodnog plina. 

Na sunčane elektrane će otpadati 60 posto globalnog rasta snage u postrojenjima za obnovljive izvore u ovoj godini. Zatim, slijede vjetroelektrane i hidroelektrane.

 

Odgovarajući poticaji 

U Europskoj uniji, snaga novih postrojenja skočila je za gotovo 30 posto, na 36 GW u 2021., premašivši prethodni rekord od 35 GW koji je postavljen prije 10 godina. 

"Razvoj energetskog tržišta tijekom posljednjih mjeseci – posebice u Europi – još jednom je dokazao ključnu ulogu obnovljivih izvora u poboljšanju energetske sigurnosti, uz njihovu dobro uspostavljenu učinkovitost u smanjenju emisija", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol

"Smanjivanje birokracije, ubrzavanje izdavanja dozvola i pružanje pravih poticaja za bržu primjenu obnovljivih izvora neki su od najvažnijih koraka koje vlade mogu poduzeti kako bi se pozabavile današnjom energetskom sigurnošću i izazovima na tržištu, a da pritom očuvaju mogućnost postizanja međunarodnih klimatskih ciljeva", izjavio je.

TAGOVI