Sunce pokrilo tri četvrtine računa za električnu energiju

Autor: B.O. Objavljeno: 13.04.2022. 🕜 14:32 Lokacija: Nova Gradiška

Osvrt na dosadašnji rad sunčane elektrane u Novoj Gradišci

Sunčana elektrana snage 500 kW, koja je u sklopu projekta BIOSOL izgrađena u Novoj Gradišci, tijekom veljače je proizvela električne energije u vrijednosti 42.520,11 kuna bez PDV-a. 

Istovremeno, objekti i ustanove društvene namjene (dječji vrtići, gradski stadion i, među ostalim, muzej Nova Gradiška) potrošili su struje u vrijednosti 32.664,01 kunu (bez PDV-a). Također, u promatranom razdoblju za električnu energiju novogradiške javne rasvjete trebalo je izdvojiti 24.882,45 kuna (bez PDV-a). 

Dakle, račun za struju u objektima i ustanovama društvene namjene u gradskom vlasništvu te onaj za tamošnju javnu rasvjetu ukupno je iznosio 57.486,46 kuna u veljači. 

Kada se podvuče crta, razlika u cijeni kupljene i, zahvaljujući Sunčevoj energiji, proizvedene električne energije iznosi 14.966,35 kuna.

 

Prekogranična suradnja 

Valja naglasiti kako je ta sunčana elektrana, objavljeno je na stranicama Grada Nove Gradiške, u siječnju proizvela 33.484 kW h, u veljači 40.818 kW h, a u ožujku 69.549 kW h električne energije.

Inače, projekt BIOSOL (Use of biomass and solar energy as renewable sources for sustainable and efficient energy for stand-alone complexes with a social purpose - Upotreba biomase i Sunčeve energije kao obnovljivih izvora održive i učinkovite energije za samostalne cjeline društvene namjene) financiran je iz Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. 

Podsjećamo, HEP Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) - Elektra Slavonski Brod početkom studenoga prošle godine izdala je potvrdu za trajni pogon te sunčane elektrane u Industrijskoj zoni Nova Gradiška. Tako je to postrojenje ispunilo uvjete priključenja na elektrodistribucijsku mrežu, što je ujedno označilo početak rada te sunčane elektrane.

power and energy masters

TAGOVI