Najveća sunčana elektrana u Sloveniji krenula s radom

Autor: B.O. Objavljeno: 11.04.2022. 🕜 09:37 Lokacija: Hrastnik (Slovenija)

Snaga SE Prapretno je tri MW

Najveći proizvođač električne energije u Sloveniji, energetske tvrtke Holding Slovenske Elektrarne (HSE), koncem protekloga tjedna otvorila je svoje najnovije postrojenje – sunčanu elektranu Prapretno. 

Riječ je o trenutačno najvećoj sunčanoj elektrani u Sloveniji snage tri MW. Njezinih 6.748 fotonaponskih modula, prema najavama, proizvodit će više od tri GW h električne energije godišnje. To je dovoljno za opskrbu približno 800 kućanstava. 

Ovo postrojenje, koje se nalazi u slovenskoj regiji Zasavlje, na prostoru nekadašnjeg odlagališta termoelektrane Trbovlje, otvorili su predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša, generalni direktor tvrtke HSE Viktor Vračar i gradonačelnik Hrastnika Marko Funkl

"Prema našim planovima, u sljedećem desetljeću želimo da se približno polovica kućanstava opskrbljuje električnom energijom koja je dobivena iz Sunčeve energije, a to će zahtijevati milijarde ulaganja", rekao je, među ostalim, Janša.

 

Energija vjetra 

Skupina HSE će, istaknuo je Vračar, nastaviti intenzivno ulagati u projekte koji su ekonomski i ekološki opravdani te u skladu s usvojenim strateškim smjernicama dekarbonizacije društva i održivog razvoja

"Osim nastavka gradnje SE Prapretno, ulagat ćemo u proširenje sunčane elektrane Zlatoličje-Formin, a veselimo se i većim mogućnostima u području iskorištavanja energije vjetra", izjavio je. 

Inače, izvijestila je Služba za korporativne komunikacije skupine HSE, SE Prapratno je prvu električnu energiju u sustav isporučila u sklopu funkcionalnih ispitivanja 28. ožujka. Priključenje na distribucijsku mrežu izvedeno je u suradnji s tvrtkom Elektro Ljubljana.

TAGOVI