Kako izgleda velika energetska reforma nove njemačke vlade

Autor: N.D. Objavljeno: 11.04.2022. 🕜 11:54 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Maksimalna ekspanzija vjetroelektrana na kopnu i moru kao "energija slobode", a ne zaostaju ni solari

Njemačka vlada donijela je prošli tjedan takozvani “Uskršnji paket”, najopsežniji niz promjena njemačke energetske politike od uvođenja konkurentskih aukcija 2017. godine. Njemačka do 2030. ima za cilj 80% obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije. Već od 2025. Njemačka svake godine želi instalirati 10 GW nove energije vjetra na kopnu te 22 GW godišnje fotonapona od 2026.. Kako bi se ostvarila ova ekspanzija vjetra na kopnu, Vladin prijedlog povećava godišnju snage na dražbi do 12 GW, objavio je WindEurope. 

Paket je također povećao njemačke ciljeve odobalnih vjetrolektrana, što znači da će Njemačka graditi više od 10 GW novih vjetroelektrana svake godine od 2025. Njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck najavio je da je njemačka vlada donijela povijesni paket od 500 stranica čiji je cilj ubrzati izgradnju obnovljivih izvora energije i pojačati širenje elektroenergetske mreže. Ministar financija Christian Lindner opisao je obnovljive izvore kao "energija slobode". 

10 GW novog vjetra na kopnu godišnje od 2025. 

Ključne su izmjene njemačkog Zakona o obnovljivoj energiji kako bi se učvrstio novi cilj zelene energije od 80% ukupne potrošnje električne energije do 2030. To znači udvostručenje udjela obnovljivaca u potrošnji, koji je 2021. iznosio je 42% . Za vjetroelektrane na moru, paket predviđa nove ciljeve od 30 GW do 2030., 40 GW do 2035. i najmanje 70 GW do 2045. Kako bi to postala stvarnost, njemačka vlada se obvezala dati prednost vjetroelektranama na moru u pomorskom prostornom planiranju, skratiti postupke izdavanja dozvola i zaposliti dodatne osoblje u tijelima za izdavanje dozvola. 

Povrh toga, paket planira licitirati lokacije koje nisu unaprijed razvijene. U budućnosti bi se širenje vjetroelektrana na moru u Njemačkoj temeljilo na dva jednako važna stupa: aukcijama lokacija koje su već prethodno izmjerile državne vlasti s jedne strane i dražbama lokacija koje još nisu unaprijed razvijene. Centralno prethodno razvijena područja prodavala bi se na dražbi na temelju cijene, dodjeljujući 20-godišnje ugovore za razliku (CfD - Contract for Difference) uspješnim ponuditeljima. 

CfD ugovori

CfD-ove uspješno koriste mnoge druge europske zemlje. Područja koja nisu centralno unaprijed razvijena prodavala bi se na dražbi prema katalogu kriterija koji bi uključivao i kvalitativne kriterije. Bitno je da ovi kvalitativni kriteriji dopuštaju razlikovanje između pojedinačnih ponuda – bez značajnog povećanja troškova planiranja i financiranja. Vlada također razmatra mogućnosti licitacije energije vjetra u kombinaciji s proizvodnjom vodika iz obnovljivih izvora. Vlada sada procjenjuje da će brza primjena električnih vozila i elektrifikacija industrije i grijanja temeljena na obnovljivim izvorima energije dovesti do ukupne potražnje za električnom energijom od 750 TWh do 2030. Do 2035. Njemačka ima za cilj osigurati gotovo 100% ove potražnje za električnom energijom iz obnovljivih izvora. U tu svrhu, paket prilagođava godišnje količine aukcija, kao i godišnje ciljeve instalacija energije vjetra. 

Već od 2025. Njemačka želi instalirati 10 GW novog vjetra na kopnu godišnje a kako bi to bilo moguće, godišnji volumeni aukcija povećat će se do 12 GW godišnje. Prema ovom trajektoriju, Njemačka bi do 2030. imala 115 GW vjetra na kopnu. Kad je riječ o fotonaponu, cilje je 22 GW godišnje od 2026., kako bi se do kraja dekade doseglo 215 GW. U planu su potpore za korištenje biometana i biomase. Planiranje mreže bit će usklađeno s ubrzanim širenjem obnovljivih izvora energije a dodano je 36 novih projekata proširenja i optimizacije mreže. 

Potpore iz državnog proračuna

Kako bi smanjila utjecaj rasta cijena električne energije na poduzeća i kućanstva, njemačka vlada odlučila je ukinuti EEG namet koji je do sada plaćao potrošač električne energije i početi isplaćivati ​​potporu za projekte obnovljive energije iz saveznog proračuna. Uskršnji paket nije posljednja zakonska promjena za energiju vjetra u ovom političkom mandatu. Kako bi smanjio njemačku ovisnost o uvozu ruskih fosilnih goriva, Habeck se obvezao na još jedan "Ljetni zakonodavni paket" u svibnju. 

Ovaj paket će uključivati nacionalnu strategiju repoweringa, nove mjere za osiguravanje dovoljno mjesta za vjetroelektrane, olakšano izdavanja dozvola, novu strategiju za usklađivanje proširenja energije vjetra s biološkom raznolikošću i zaštitom prirode. 

Nova pravila za zaštitu prirode i životinja

Početkom prošlog tjedna Vlada je najavila planove za novi pristup zaštiti prirode i vrsta kako bi se osiguralo ekološki prihvatljivo širenje energije vjetra. Povrh toga, Vlada je jučer najavila poboljšanja suživota vjetroelektrana na kopnu i radarskih stanica za civilno zrakoplovstvo, kao i radara za vremenske prilike. Vlada će smanjiti potrebnu minimalnu udaljenost između vjetroturbina i ovih radarskih stanica kako bi se oslobodio prostor za dodatnih 5 GW vjetroelektrana, ili cca. 1200 novih turbina. 

Uzgred, u prva tri mjeseca Njemačka je izdala znatno manje dozvola za gradnju VE na kopu nego lani. Od siječnja do ožujka izdane su dozvole za 204 vjetroturbine, ili 14% manje nego u istom periodu lani, dok će u prizvodnji biti 29% manje kapaciteta nego lani. U 2021. s dom je započelo 1,9 GW novih vjetroenergetskih kapaciteta. Kako bi se potaklo građanske inicijative, one će biti izuzete iz sheme natječaja, kako bi lokalci imali što više koristi od neintegriranih fotonaponskih elektrana i vjetroparkova. Građani koji će svu svoju proizvodnju s krovova davati u mrežu dobivat će veće potpore od onih koji djelomično troše svoju proizvedenu energiju. 

TAGOVI