Njemačka donosi paket pomoći u energetskoj krizi

Autor: N.D. Objavljeno: 25.03.2022. 🕜 08:35 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Smanjenje cijene goriva, jeftiniji prijevoz i novčani bonusi za sve zaposlene i djecu

Koalicijska njemačka vlada odlučila je o širokom paketu pomoći kako bi se građani zaštitili od rastućih troškova energije pogoršanih ruskim ratom protiv Ukrajine. Vlada planira uvesti porezni bonus od 300 eura za zaposlene osobe, sniziti porez na energiju na goriva na europski minimum i ponuditi karte za javni prijevoz od 9 eura mjesečno za sljedećih 90 dana. Ministar financija Christian Lindner rekao je da vlada mora privremeno zaštititi stanovništvo koje pati od rastućih troškova energije. 

Plan, koji podrazumijeva prestanak davanja za obnovljivce, će građanima uštedjeti 3,7 eurocenti/kWh (ili više od 10% u krajnjem računu) mora biti potvrđen u parlamentu. Samo ta mjera vrijedna je 6,6 milijardi eura. Očekuje se i povećanje plaćanja minimalne radne satnice na 12 eura/h.

Paket pomoći uključuje i 300 eura jednokratnog poreznog bonusa za obveznike poreza na dohodak, obiteljski bonus od 100 eura po djetetu, 100 eura bonusa za primatelje socijalnih naknada, snižavanje poreza na energiju na goriva za tri mjeseca na europski minimum te jeftine mjesene karte za za javni prijevoz za 90 dana. Također, smanjuje se porez na motona goriva. Ministar Lindner je rekao da bi snižavanje poreza na energiju na goriva značilo smanjenje cijena benzina za 30 centi po litri, a dizela za 14 centi po litri. 

Kritike već stižu

Skupine za zaštitu okoliša i drugi promatrači kritizirali su Lindnerovu ideju o smanjenju cijena goriva u prethodnom tjednu, tvrdeći da bi takav potez narušio poticaje za uštedu goriva i nerazmjerno koristio skupinama s visokim dohotkom. 

Ograničenja brzine i preraspodjela novca za podršku putem drugih mjera bili bi prikladnije rješenje za pomoć kupcima s poteškoćama uz smanjenje potrošnje. Kao srednjoročne i dugoročne mjere, koalicijski partneri složili su se da će dodatno poduprijeti odmak od ruskog uvoza i fosilnih goriva. Stranke su istaknule ulogu energetske učinkovitosti i poručile kako će pokrenuti sveobuhvatnu kampanju za oglašavanje napora gospodarstva i stanovništva za uštedu energije. 

Koalicija će naložiti da se sve nove zgrade moraju pridržavati strožih standarda učinkovitosti od 1. siječnja 2023. (“Effizienzstandard 55”). Također, uvest će zakon koji propisuje da se svi novoinstalirani sustavi grijanja od 2024. trebaju napajati najmanje 65 posto obnovljive energije "ako je moguće". U pripremi su i rješenja za takozvani "klimatski bonus", povratak davanja na ugljik u gorivima i transportu građanima, koji bi trebao pomoći siromašnijim kućanstvima, no još nije uređeno kako će se novac isplaćivati, piše Clean energy wire.

TAGOVI