Slovenija izdala novu Uredbu o samoopskrbi električnom energijom

Autor: N.D. Objavljeno: 28.03.2022. 🕜 11:03 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Veći poticaji ali zabranjuje se netiranje potrošnje električne energije

Slovenska Vlada je donijela Uredbu o samodostatnosti električnom energijom iz obnovljivih izvora, kojom se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s europskim direktivama kad je riječ o mikrosolarima. Po donošenju uredbe Vlada je pojasnila da je člankom 315.a Zakona o energetici omogućeno kućanstvima i malom gospodarstvu da ugrade elektranu za proizvodnju električne energije koji je spojen na unutarnju instalaciju zgrade, te na taj način koriste električnu energiju proizvedena za potrošnju same zgrade. Pritom se samo viškovi prenose u mrežu, a električna energija se troši na lokalnoj razini, u susjednim zgradama. Samodostatnost je omogućena vlasnicima obiteljskih kuća ili poslovnih objekata (individualna samodostatnost) i raznim vrstama zajednica, kao npr. stanovnici u višestambenim zgradama (grupna samodostatnost) i kupci koji su međusobno blizu (priključeni na istu trafostanicu) i spajaju se u zajednici u području energije iz obnovljivih izvora (u propisu se naziva „OIE“). zajednice").

Na taj način od samodostatnosti mogu profitirati i oni koji žive u stanovima ili kućama koji nisu prikladni za ugradnju elektrana za samodostatnost. Bit odnosno glavna prednost spomenutog koncepta samodostatnosti bila je u tome što se količina električne energije koja se uzima iz mreže i prenosi u mrežu kompenzira – to znači da samodostatni kupac plaća samo razliku na kraju obračuna. razdoblje (obično kalendarska godina) pa i kad je preuzeo više električne energije nego što je isporučio u mrežu. No, ako je uzeo manje nego što je predao u mrežu, ne plaća ništa, osim naknada koje nisu vezane za količinu preuzete struje, već za struju i plaćaju se u svakom slučaju. 

Zabranjeno netiranje

Vlada naglašava da unatoč činjenici da europska direktiva o promicanju korištenja obnovljivih izvora energije, kao i druga europska zakonska regulativa, eksplicitno promiče samodostatnost, koncept neto mjerenja prema Zakonu o energetici nije u skladu sa Zakonom o energetici. Europska direktiva o tržištu električne energije koja propisuje da će se ubuduće mrežna naknada morati naplaćivati ​​za svu električnu energiju preuzetu iz distribucijske mreže. Direktiva 2019/944/EU o tržištu električne energije više ne dopušta koncept netiranja za one koji ulaze u sustav samodostatnosti nakon 31. prosinca 2023. Stoga su naplata po novom sustavu samodostatnosti prema Zakonu o promicanju obnovljivih izvora energije i predloženoj uredbi novo postavljene na način propisan navedenom direktivom (tj. bez netiranja primljenih i odaslanih količina električne energije). 

Kako ističu iz Vlade, Zakonom o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije i predloženom uredbom osnovni koncept samodostatnosti pojedinca i zajednice ostaje nepromijenjen. Štoviše, čak je i unaprijeđen jer predviđa izuzeća ili djelomična oslobađanja plaćanja određenih doprinosa za samodostatnost krajnjih kupaca te im omogućuje dobivanje jamstava podrijetla i potpore za proizvodnju električne energije iz OIE. Osim toga, ulazak u sustav samodostatnosti omogućuje svim krajnjim kupcima priključenim na distribucijsku mrežu, što do sada nije bilo moguće jer je bilo ograničeno na kupce iz kućanstva i malog gospodarstva, kao i potpore za ulaganja u obliku bespovratnih sredstava. Dodatne pogodnosti za samodostatne krajnje korisnike očekuju i novi propisi Agencije za energetiku koji reguliraju mrežne naknade, što će biti bitno jer će sustav samodostatnosti prema Zakonu o obnovljivim izvorima energije morati osigurati dovoljne poticaje, kako bi u većoj mjeri potaknuli ulaganje u samodostatne uređaje, objavio je Naš stik.

TAGOVI