Ruska nafta za NIS više neće moći JANAF-ovim sustavom

Autor: B.L. Objavljeno: 29.03.2022. 🕜 14:17 Lokacija: Zagreb

Za sada još nije moguće procijeniti koji će utjecaj to imati na poslovanje JANAF-a

Sankcije koje su Zapadne zemlje uvele Rusiji zbog napada na Ukrajinu utječu i na poslovanje JANAF-a. Naime, iako tvrtka ne posluje izravno na ruskom tržištu, na njezino poslovanje itekako utječe Uredba Vijeća (EU) 2022/428 o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini. Drugim riječima, odredbe te Uredbe kojima su uvedene sankcije za mnoge ruske tvrtke i za trgovinu mnogim ruskim proizvodima odnose se i na ugovor JANAF-a sa srpskom naftnom tvrtkom NIS za transport nafte od Terminala Omišalj do granice za Srbijom u razdoblju 1. siječnja - 31. prosinca 2022. godine. Inače, NIS je u vlasništvu  ruskog plinskog diva Gazprom, a nafta koja se za njega transportira je iz Rusije. 

Prema tom ugovoru, transportni kapaciteti JANAF-a rezervirani su prema načelu 'puno za prazno' u ukupnoj količini od 3,2 mil. +/- 10% t nafte, no on se, ako ne dođe do promjena, neće moći ostvarivati od 15. svibnja ove godine, sve dok ranije spomenute mjere ograničavanja budu na snazi.

Kako trenutačno nije moguće predvidjeti potencijalno trajanje i intenzitet tih mjera ograničavanja, nije moguće ni procijeniti sve njihove učinke na ugrozile financijski položaj i poslovanje JANAF u ovoj godini. U svakom slučaju, JANAF svakodnevno prati razvoj događaja i u stalnom je kontaktu s korisnicima naftovodnog sustava. Također se prate mjere Vlade, Europske unije i nadležnih ustanova i procjenjuju se rizici i mogućnosti njihova ublažavanja. Tvrtka svoje poslovanje može prilagoditi zahtjevima korisnika i alternativnim scenarijima poslovanja na tržištu transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata. No, na osnovi trenutačno dostupnih informacija ne očekuju se značajna negativna odstupanja u poslovanju tvrtke, ističe JANAF koristeći servis OTS HINA-e.

TAGOVI