DOK-ING ima robote za iznimno uske i niske rudarske prostore

Autor: N.D. Objavljeno: 04.04.2022. 🕜 14:54 Lokacija: Zagreb

Svjetska premijera električne robotske flote za podzemno rudarenje u do sada nedostupnim uvjetima

Hrvatska tvrtka DOK-ING predstavila je inovativnu električnu robotsku flotu za podzemno rudarenje. Tvrtka posluje u četrdesetak zemalja svijeta i ima poslovnice na četiri kontineta. Kao i svi DOK-ING-ovi roboti, NRE flota je daljinski upravljiva i time eliminira prisutnost ljudi u neosiguranim dijelovima rudnika. Operacije bušenja i sidrenja krovine su potpuno automatizirane i na taj način pridonose sigurnosti operatera prilikom rada. DOK-ING-ova NRE Flota sastoji se od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja. NRE flota omogućuje mehaniziranu eksploataciju rudnih sirovina u profilima visine 0,9 m do 1,7 m, koja do sada nije bila tehnički moguća ili nije bila komercijalno isplativa. Povećava sigurnost i poboljšava radne uvjete radnicima, a rudarskim kompanijama povećava produktivnost i koncentraciju rude te smanjuje kapitalna ulaganja i operativne troškove. 

Brzi povrat investicije

Primjenom NRE opreme i mehanizacijom proizvodnje iz ultraniskih profila, rudnici mogu smanjiti svoja kapitalna ulaganja za do 35% uz operativne troškove niže i do 30%, što skraćuje vrijeme povrata investicije s 11 na 5 godina. “NRE flota iznimno je inovativna te jedina u svijetu omogućuje mehanizaciju eksploatacije rude iz ultra niskih proizvodnih panela. Riječ je o još jednoj u nizu inovacija iz tvrtke DOK-ING, za koje smo do sada više od 100 puta nagrađivani međunarodnim nagradama. Moj tim i ja smo kreirali, razvili i proizveli ovu tehnološki iznimno naprednu, snažnu i produktivnu električnu flotu jedinstvenih strojeva koji zahvaljujući svojoj visini od samo 65 centimetara ulaze u najniže rudnike svijeta“, izjavio je Vjekoslav Majetić, vlasnik DOK-ING-a. 

NRE flota je konkurentna na tržištu jer na svom podvozju s gusjenicama radi na nagibima do 22° u usporedbi s konvencionalnim strojevima za rudarenje koji rade na nagibima do 10°. Mogućnost rada na većim nagibima omogućuje eksploataciju ležišta koja su nedohvatljiva ili neisplativa upotrebom konvencionalnih strojeva“, izjavio je Luka Petro, Voditelj programa rudarstva te nastavio: Električni pogon eliminira buku i utjecaj ispušnih plinova u skučenim prostorima te smanjuje ugljični otisak ukupnog eksploatacijskog procesa. Mehanizacijom proizvodnog procesa povećava se efikasnost proizvodnje i drastično smanjuju rizici za radnike i povećava se njihova sigurnost.

Naručitelj rudari metale platinske skupine

DOK-ING je inovativne robote za rudarsku industriju razvio na zahtjev globalnog lidera u proizvodnji platine, Anglo American grupe, koja ima stogodišnju tradiciju poslovanja. Metalima platinske skupine (iridij, osmij, paladij, platina, rodij i rutenij) cijena vrtoglavo raste te je u posljednjih godinu dana dosegla povijesne razine upravo zbog širokog spektra korištenja u raznim industrijama te u proizvodnji medicinskih pomagala i elektroničkih uređaja.

TAGOVI