Srbija, Slovenija i EU osnivaju regionalnu burzu električne energije

Autor: N.D. Objavljeno: 06.04.2022. 🕜 08:35 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Slovenska i srpska burza električne energije u pregovorima su i s HUPEX-om

Operatori prijenosnog sustava iz Slovenije i Srbije ELES i EMS, zajedno s Europskom burzom električne energije EPEX SPOT, uspostavit će prvu regionalnu burzu električne energije za srednju i jugoistočnu Europu. Nova pravna osoba "Alpsko-jadranska dunavska burza električne energije - ADEX" nudit će usklađene i jedinstvene usluge promptne trgovine u Sloveniji i Srbiji, s ciljem širenja poslovanja i usluga na druge zemlje srednje i jugoistočne Europe (CSEE), priopćeno je iz Elektromreža Srbije. 

ELES, EMS i EPEX SPOT posjedovat će isti broj dionica ADEX-a, jer sporazumom je predviđeno poslovno spajanje slovenskog BSE-a i srpskog SEEPEX-a. EPEX SPOT i operatori prijenosnog sustava ELES i EMS bit će osnivači i dioničari novoosnovane burze električne energije ADEX, sa poslovnim sjedištem u Ljubljani i glavnim stalnim uredima u Ljubljani i Beogradu. 

Spajanje tržišta

ADEX-ovi kratkoročni planovi također uključuju implementaciju novog unutardnevnog tržišta u Srbiji i spajanje postojećeg srpskog tržišta dan unaprijed s jedinstvenim tržištem za dan unaprijed (SDAC) u EU. "ADEX će ponuditi zajednici CSEE najbolja rješenja za trgovanje i kliring te će pomoći u daljnjem povećanju likvidnosti tržišta u ovim izazovnim vremenima. Također očekujemo da će ubrzati toliko željenu provedbu projekata spajanja tržišta u ovoj regiji i tako zaokružiti paneuropsku integraciju spot tržišta električne energije", rekao je izvršni direktor EPEX SPOT-a Ralph Danielski

Osim navedenog, ELES, EMS i EPEX SPOT u naprednim su pregovorima s MAVIR-om, mađarskim operatorom prijenosnog sustava. "Intenzivno surađujemo s našim partnerima kako bi se HUPX, mađarska burza električne energije, što prije pridružio ADEX-u" objasnio je glavni izvršni direktor Mavira Andras Biczok. Ova inicijativa ostaje otvorena za sve partnere koji se žele pridružiti ADEX-u kako bi postigli napredak u integraciji spot tržišta električne energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Tijekom 2021. godine njegova 34 člana trgovala su s 10 TWh električne energije, uz godišnji financijski promet od 1,2 milijarde eura, objavio je Indikator.ba.

TAGOVI