Crnogorska burza električne energije uspostavlja dan unaprijed tržište

Autor: B.O. Objavljeno: 22.10.2021. 🕜 09:39 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Cilj BELEN-a je i povezivanje tržišta električne energije s najmanje jednom susjednom zemljom

Crnogorska burza električne energije BELEN, europska burza električne energije EPEX SPOT i slovenska burza BSP SouthPool ovaj tjedan su potpisali Ugovor o pružanju usluga koji će označiti početak uspostavljanja 'dan unaprijed' tržišta (DAM) električne energije u Crnoj Gori

Potpisnici ugovora su se obvezali na razvoj transparentnog i učinkovitog tržišta električne energije, omogućavajući Crnoj Gori povezivanje sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Europskog internog tržišta električne energije (IEM), javlja Crnogorska burza električne energije BELEN. Suradnja uključuje podršku za uspostavljanje postupaka i procedura potrebnih za odvijanje nacionalnog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i financijskog poravnanja. 

Prema planu, crnogorsko dan unaprijed tržište električne energije trebalo bi krenuti s operativnim radom u drugoj polovini 2022. godine. 


Konkurentnije cijene 

"Uz osnivanje i početak rada organiziranog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, ciljevi BELEN-a uključuju povezivanje tržišta električne energije s najmanje jednom susjednom zemljom, kao i kasnije uspostavljanje unutardnevnog i 'fjučers' tržišta, uz stvaranje novih poslovnih prilika za sudionike na tržištu i osiguranje bolje učinkovitosti, konkurentnijih cijena i veću sigurnost, kvalitetu i standard usluga", izjavio je Matija Medojević, izvršni direktor BELEN-a. 

"Drago nam je zbog novog Ugovora o pružanju usluga koji će našim partnerima omogućiti da iskoriste prednosti dobro poznatih rješenja za trgovinu i kliring koja pruža EPEX SPOT", napomenuo je Huan Perez, direktor za strateški razvoj EPEX SPOT-a.

TAGOVI