Uravnotežene elektroenergetske okolnosti u Crnoj Gori

Autor: B.O. Objavljeno: 13.10.2021. 🕜 09:45 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Redovna opskrba svih potrošača električnom energijom

Trenutačne elektroenergetske okolnosti u Crnoj Gori su uravnotežene i opskrba svih potrošača električnom energijom je redovna i uz činjenicu da se zemlje širom svijeta, pa i u Europi i okruženju, susreću s energetskom krizom zbog rasta cijena energenata. Cijene električne energije i plina su na povijesnom maksimumu, a sve prognoze ukazuju na to da će cijena energije rasti ne samo u sljedećoj, već i nadolazećim godinama. 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) za sada posluje učinkovito, bez dodatnih gubitaka, a sve u cilju održavanja uravnotežene opskrbe kućanstava i gospodarstva. 

Zbog medijskih natpisa o mogućim restrikcijama i poskupljenju električne energije, izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin je istaknuo kako ta tvrtka ne razmišlja o ograničenjima i poskupljenju električne energije, usprkos tome što je cijena na burzi dosegnula 200 €/MW h, a EPCG je kućanstvima i malom gospodarstvu isporučuje po cijeni od 43 €/MW h. 

"Trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna, iako se u akumulacijama bilježi manjak vode u odnosu na bilančne planove", kazao je.

 

Milijun eura dnevno 

"Rad Termoelektrane Pljevlja, našeg ključnog postrojenja, trenutno je stabilan, a potrošnja je usklađena s planovima. Ovo postrojenje pokriva 60 posto potreba Crne Gore. U slučaju da dođe do ispadanja TE Pljevlja s mreže, bili bismo primorani uvoziti pet GW h dnevno, što bi značilo da nam je za uvoz potrebno milijun eura dnevno. Razlog tome su prilično visoke cijene električne energije na tržištima, koje ovih dana dostižu 200 €/MW h. Podsjećamo, EPCG svim potrošačima prodaje električnu energiju po ponderiranoj cijeni od 43 €/MW h pa je tako prosječan račun za prethodni mjeseci iznosio oko 25 eura. Kako ulazimo u kišno razdoblje – a svi relevantni pokazatelji upućuju na to da će se dotoci na našim rijekama, kao i razine u našim akumulacijama popraviti – procjenjujemo kako nećemo biti u situaciji razmišljati o uvođenju restrikcija", naglašava Rovčanin. 

Što se tiče ovisnosti Crne Gore o uvozu električne energije, stanje je složeno, ali se pritom potvrđuje važnost navedenih postrojenja za energetsku i ekonomsku stabilnost. Električna energija i plin su tijekom posljednja dva mjeseca na burzama vrtoglavo poskupjeli za više od 100 posto, ali činjenica je da je proizvodnja EPCG diversificirana, tako da se, na godišnjoj razini, iz hidroenergetske proizvodnje ostvaruje 53 posto, iz termoelektrane 38 posto i iz vjetroelektrana devet posto. Stoga je lako zaključiti da energetska bilanca Crne Gore ovisi o hidrološkim prilikama i uravnoteženom radu TE Pljevlja, izvijestila je EPCG.

 

Globalni čimbenici 

"Promatrajući godišnju razinu, možemo reći da je Crna Gora u trenutnom energetskom balansu, tj. da je potrošnja jednaka proizvodnji. Tijekom prvog i četvrtog tromjesečja, imamo viškove električne energije, budući da su to razdoblja s povoljnim hidrološkim prilikama, dok tijekom ljeta imamo manjak električne energije koju, zbog povećane potrošnje izazvane potrebama turističke sezone, moramo uvoziti. Naravno, sve veći utjecaj na poslovanje EPCG-a ima i volatilnost cijena električne energije na tržištima Europe, posebice tijekom posljednje dvije godine pa se zbog nekih globalnih čimbenika kao što su pandemija, okolnosti s plinom, CO2 itd., kao i cijeli svijet suočavamo s nekim izazovima kojih nije bilo u tolikoj mjeri u prethodnim desetljećima. Primjerice, u 2021. godini su cijene za prvi kvartal bile 50 €/MW h, a do četvrtog tromjesečja su porasle na 200 €/MW h", ističe Rovčanin. 

"Do restrikcija električne energije može doći jedino zbog više sile, havarije u prijenosnoj i distribucijskoj mreži. Također, moramo voditi računa o likvidnosti kompanije, kako bismo mogli ispunjavati obveze iz ugovora o uvozu električne energije. Pogonska spremnost naših postrojenja je na visokoj razini i, dok god su TE Pljevlja i hidroenergetski objekti u funkciji, bit ćemo u poziciji ne samo održavati energetsku i ekonomsku stabilnost Crne Gore, nego i djelovati u smjeru izgradnje novih postrojenja".

TAGOVI