EK: paket mjera za rješavanje izvanredne situacije

Autor: B.O. Objavljeno: 13.10.2021. 🕜 15:35 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Europska komisija donijela je Komunikaciju o cijenama energije

Europska komisija je danas donijela Komunikaciju o cijenama energije radi rješavanja problema iznimnog rasta globalnih cijena energije, za koji se predviđa da bi mogao trajati cijelu zimu, i pružanja potpore europskim građanima i tvrtkama. Komunikacija uključuje 'paket mjera' koje Europska unija i njezine članice mogu poduzeti kako bi ublažili neposredni učinak rasta cijena i dodatno ojačali otpornost na buduće cjenovne šokove. 

Kratkoročne nacionalne mjere uključuju hitnu potporu dohotku kućanstava, državnu potporu tvrtkama i ciljana smanjenja poreza. Komisija će podupirati i ulaganja u obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, razmotriti moguće mjere za skladištenje energije i kupnju zaliha plina i ocijeniti trenutačni model tržišta električne energije

"Porast globalnih cijena energije ozbiljan je razlog za zabrinutost u EU-u. U kontekstu izlaska iz pandemije i početka gospodarskog oporavka važno je zaštititi najugroženije potrošače i poduprijeti europska poduzeća. Komisija pomaže članicama da poduzmu hitne mjere za smanjenje negativnog učinka na kućanstva i poduzeća ove zime. Istodobno, razmatramo druge srednjoročne mjere kako bismo svoj energetski sustav učinili otpornijim i prilagodljivijim i kako bi izdržao sve nestabilnosti u cijelom prijelaznom razdoblju. Trenutačno je stanje iznimno, a unutarnje energetsko tržište dobro je funkcioniralo posljednjih 20 godina. No, moramo osigurati da tako ostane i u budućnosti, ostvarivanjem ciljeva Europskog zelenog plana, jačanjem energetske neovisnosti i ispunjavajući naše klimatske ciljeve", izjavila je povjerenica EU-a za energetiku Kadri Simson.

 

Privremena odgoda plaćanja 

Hitne mjere za zaštitu potrošača i poduzeća su osiguranje hitne potpore dohotku za potrošače pogođene energetskim siromaštvom, primjerice vaučerima ili djelomičnim plaćanjem računa, što se može financirati prihodima iz sustava EU-a za trgovanje emisijama. 

Zatim, odobravanje privremene odgode plaćanja računa; uspostava zaštitne mjere kako bi se izbjegla isključenja iz mreže; osiguranje privremene, ciljane smanjenje stope oporezivanja za ugrožena kućanstva; pružanje potpore poduzećima ili sektorima, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama te poboljšanje međunarodne suradnje u energetici kako bi se osigurala transparentnost, likvidnost i fleksibilnost međunarodnih tržišta. K tomu, valja istražiti moguće protutržišno ponašanje na energetskom tržištu i zatražiti od Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) da dodatno pojača praćenje kretanja na tržištu ugljika, kao i omogućiti širi pristup ugovorima o kupnji energije iz obnovljivih izvora i poduprijeti ih popratnim mjerama. 

Prelazak na čistu energiju najbolje je osiguranje od cjenovnih šokova u budućnosti te ga je potrebno ubrzati, izvijestila je EK. 

EU će nastaviti rad na učinkovitom energetskom sustavu s visokim udjelom obnovljive energije. Iako jeftiniji obnovljivi izvori imaju sve veću ulogu u opskrbi elektroenergetske mreže i određivanju cijene, drugi izvori energije, uključujući plin, i dalje su potrebni u razdobljima veće potražnje.

 

Važnost skladištenja 

U skladu s postojećim modelom tržišta, plin i dalje određuje ukupnu cijenu električne energije kada se upotrebljava jer svi proizvođači dobivaju istu cijenu za isti proizvod (električnu energiju) kada se uvodi u mrežu. Opći je konsenzus da je postojeći model granične cijene i dalje najučinkovitiji, ali potrebna je daljnja analiza. 

Kriza je također istaknula važnost skladištenja za funkcioniranje tržišta plina EU-a. EU trenutačno ima skladišni kapacitet za više od 20 posto svoje godišnje potrošnje plina, ali sve članice ne raspolažu kapacitetima za skladištenje, a razlikuju se i prema načinu njihove upotrebe ili obvezama skladištenja. 

Srednjoročne mjere za otporan energetski sustav bez ugljika pak uključuju jačanje ulaganja u obnovljive izvore, obnovu i energetsku učinkovitost te ubrzanje dražbi za obnovljive izvore i postupke izdavanja dozvola, kao i razvoj kapaciteta za skladištenje energije kako bi se podržalo povećanje udjela obnovljivih izvora, uključujući baterije i vodik. Zatim, u srednjoročne mjere treba uključiti europske energetske regulatore (ACER) i od njih zatražiti da ispitaju prednosti i nedostatke postojećeg modela tržišta električne energije i prema potrebi Komisiji predlože preporuke; razmotriti reviziju propisa o sigurnosti opskrbe kako bi se osigurala bolja upotreba i funkcioniranje skladištenja plina u Europi; istražiti potencijalne koristi koje bi članicama donijela dobrovoljna zajednička nabava zaliha plina; uspostaviti nove prekogranične regionalne skupine za plinski rizik koje bi analizirale rizike i savjetovale članice o izradi nacionalnih planova za prevenciju i hitne mjere te ojačati ulogu potrošača na energetskom tržištu tako da im se omogući odabir i promjena opskrbljivača, proizvodnja vlastite električne energije i pridruživanje energetskim zajednicama.

 

Dodatni zahtjevi 

"Mjere iz paketa pridonijet će pravodobnom odgovoru na trenutačna iznimna povećanja cijena energije, koja su posljedica izvanredne globalne situacije te cjenovno pristupačnoj, pravednoj i održivoj energetskoj tranziciji u Europi, uz veću energetsku neovisnost. Ulaganjima u obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost neće se samo smanjiti ovisnost o uvoznim fosilnim gorivima, nego će se osigurati i povoljnije veleprodajne cijene energije koje su otpornije na globalna ograničenja opskrbe. Prelazak na čistu energiju najbolje je osiguranje od ovakvih cjenovnih šokova u budućnosti i potrebno ga je ubrzati, među ostalim i radi klime", javlja EK

Povjerenica Simson predstavit će komunikaciju i paket mjera zastupnicima u Europskom parlamentu u četvrtak, 14. listopada te ministrima zaduženima za energetiku 18. listopada. Zatim će europski čelnici na predstojećem sastanku Europskog vijeća 21. i 22. listopada raspravljati o cijenama energije. 

Ta je komunikacija doprinos Komisije stalnoj raspravi među tvorcima politika EU-a. Komisija će nastaviti razmjenjivati mišljenja o toj važnoj temi s nacionalnim upravama, industrijom, potrošačkim skupinama i međunarodnim partnerima i spremna je odgovoriti na sve dodatne zahtjeve članica.

TAGOVI