EK priprema paket mjera za energetsku krizu

Autor: N.D. Objavljeno: 07.10.2021. 🕜 10:23 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Obnovljivci su dio rješenja ali sada hitno treba ugrijati domove ove zime

Izravna pomoć stanovnicima i promjena poreznih politika neka su od kratkoročnih rješenja koje će Europska komisija predlpžiti za krizu s cijenama energenata koja pogađa stanovnike bloka.„Ovaj šok rasta cijena neočekivana je kriza u kritičnom razdoblju, a cijene plina ostat će visoke do proljeća.”, rekla je u srijedu u Europskom parlamentu povjerenica Europske komisije (EK) za energetiku Kadri Simson, dodavši da će cijene plina ostati visoke do proljeća. Najavila je da će EK idući tjedan predstaviti paket prijedloga mjera koje države članice mogu provesti u skladu s europskim zakonima kako bi umanjile socijalne posljedice rasta cijena. 

Među tim prijedlozima je ciljana podrška korisnicima, izravna pomoć najugroženijim skupinama, smanjivanje energetskih poreza i preusmjeravanje troškova energenata na opće poreze, kazala je, upozorivši da bi izostanak djelovanja mogao ugroziti europski ekonomski oporavak nakon pandemije. Veći prihodi od prodaje skupih ETS dozvola (koje koštaju 60+ eura/t trenutno), trebali bi poslužiti za borbu protiv energetskog siromaštva, smatra Simson, naglašavajući da se procjenjuje da je u prvih devet mjeseci zarađeno 10,8 milijardi eura više nego u istom periodu lani.

 EK analizira i prijedlog zastupnika i europskih političara o zajedničkoj kupovini plina kojim bi se spriječilo države članice da budu konkurencija jedna drugoj u nabavci energenata. 

Povećanje cijena nema veze s obnovljivcima

Dugoročno, Simson je naglasila potrebu diverzifikacije izvora energenata, integraciju tržišta, jačanje kapaciteta skladištenja i brži prijelaz na obnovljive izvore energije, naglasivši da se mora biti jasan da rast cijene „nema veze” sa zelenim politikama i da obnovljivi izvori nisu izvor nestabilnosti tržišta, s čim se dio europarlamentaraca nije složio.  

"Moramo biti jasni. Trenutačno povećanje cijena nema mnogo veze s našom klimatskom politikom, a ima mnogo s našom ovisnošću o uvezenim fosilnim gorivima i njihovim promjenjivim cijenama. Zeleni dogovor nudi jedino trajno rješenje europskog energetskog izazova: više obnovljivih izvora energije i poboljšana energetska učinkovitost. Vjetar i solarna energija nastavljaju proizvoditi najjeftiniju električnu energiju u Europi posljednjih mjeseci a oni nisu izloženi promjenjivosti cijena", rekla je Simson. 

Ona naglašava da energetski regulatori trebaju nadzirati tržište i spriječiti nekompetitivne prakse, zaštititi potrošače

Dio zastupnika pak strahuje da bi ova kriza mogla ugroziti prijelaz na obnovljive izvore energije. „Najbolji odgovor je brži napredak prema cilju od 65 posto električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine”, misli Simson. Set mjera bit će predstavljen idući tjedan. 

TAGOVI