Austrija uvela eko porez ali i stimulacije

Autor: N.D. Objavljeno: 07.10.2021. 🕜 11:45 Lokacija: Beč (Austrija)

Građanima porez ali i godišnji klimatski bonus

Austrijska vlada ove je nedjelje predstavila u predizbornoj kampanji najavljivani ekološki porez koji će se u primjeni naći od početka iduće godine, a prema kojem će svaki građanin biti oporezovan s 30 eura po proizvedenoj toni ugljičnog dioksida, a porez će se osjetiti kroz cijenu roba i usluga. Porez bi trebao rasti na 55 eura 2025. U toj zemlji se računa da emisija po stanovniku iznosi 7,6 tona godišnje, a pošto će porez dovesti do poskupljenja brojnih roba država računa njime namaknuti pet milijardi eura do 2025. 

Svaki građanin dobit će i godišnju refundaciju, "klimatski bonus", ovisno o tome živi li u gradu (100 eura)  ili na selu (200 eura), jer se računa da je na selu onečišćujući javni prijevoz lošiji. Djeca imaju pravo na pola naknade koju njihovi roditelji dobivaju, pa bi primjerice četveročlana obitelj u Beču mogla očekivati cca 300 eura godišnje. 

Vicenkancelar Werner Kogler nazvao je ovaj potez povijesnim jer se radi o drugačijem načinu promišljanja da sve što onečišćuje dobiva cijenu, a svi patimo od posljedica klimatske krize i zaslužujemo čišći okoliš. No, istodobno dok će država smanjiti porez kompanijama s 25 na 23% do 2025., da im olakša udar i potakne oporavak od pandemije, neće biti ukidanja olakšica na dizelsko gorivo, što je u javnosti naišlo na dosta kritika. Zeleni smatraju da je ekološki porez trebao biti veći, ići prema 100 eura/t te da država nipošto ne smije nastaviti poticati dizel, javljaju tamošnji mediji.

TAGOVI