Uspješno dovršen treći val priključenja SIDC-u

Autor: B.O. Objavljeno: 11.10.2021. 🕜 09:28 Lokacija: Zagreb

Važna prekretnica prema dovršetku jedinstvenog povezanog europskog unutardnevnog tržišta

Strane Jedinstvenog unutardnevnog povezanog tržišta (Single Intraday Coupling - SIDC) potvrdile su uspješan treći val priključenja SIDC-u kojem je pristupila Italija 21. rujna 2021. godine. Time se unutardnevno trgovanje proširilo u 23 zemlje povezane putem SIDC-a te je potvrđeno da je cjelokupni sustav na kojem se temelji unutardnevno trgovanje dobro radio. 

"Nominirani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prijenosnih sustava (OPS), uključeni u europsko jedinstveno povezano unutardnevno tržište SIDC (ranije poznato kao XBID), sa zadovoljstvom su potvrdili uspješno pokretanje trećeg vala priključenja SIDC-u. Povezivanje ostvareno 21. rujna 2021. uključilo je sjevernotalijanske granice (IT-FR, IT-AT i IT-SI), kao i granice talijanskih unutarnjih zona za trgovanje u već povezanu unutardnevnu regiju", izvijestila je Hrvatska burza električne energije (CROPEX)


Četvrti val 

Povezivanje Italije u Jedinstveno unutardnevno tržište označava još jednu važnu prekretnicu prema dovršetku jedinstvenog povezanog europskog unutardnevnog tržišta

Četvrti val pokretanja planiran je u 2022. godini, a uključit će grčku (GR-IT i GR-BG), kao i slovačku granicu (SK-CZ, SK-HU) u SIDC. Očekuje se da će granica SK-PL biti uključena u drugom tromjesečju 2023. godine.

TAGOVI