Kreće razvoj tržišta izvedenica električne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 09.02.2021. 🕜 08:31 Lokacija: Zagreb

Suradnja EEX-a i CROPEX-a koji će kupcima nuditi bolju zaštitu od naglih promjena cijene

European Energy Exchange (EEX) i Hrvatska burza električne energije (CROPEX) potpisali su Ugovor o suradnji na razvoju tržišta izvedenica električne energije za Hrvatsku. Izvedenice su financijski instrumenti koji „se izvode” iz vrijednosti temeljne imovine. Ulagači ih često koriste kao zaštitu od rizika a radi se o nagađanju o budućoj vrijednosti nečega, u ovom slučaju električne energije. Koriste ih brojni ulagači koji žele ostvariti korist od naglih promjena cijene.

Od pokretanja 2014., CROPEX kao lokalna burza električne energije u Hrvatskoj, aktivno je radio na razvoju spot tržišta, stigavši na ukupni volumen od 6,447 GW h trgovane električne energije na svojem dan unaprijed i unutardnevnom tržištu u 2020. godini. 

U cilju potpore daljnjem pozitivnom razvoju, EEX i CROPEX dogovorili su suradnju na uvođenju financijskih izvedenica električne energije za hrvatsko tržište u 2022. godini, podložno odobrenju mjerodavnih tijela.

 

Dugoročna referentna cijena 

"Suradnja s CROPEX-om važan je korak u razvoju tržišta električne energije Srednje i Jugoistočne Europe. Od migracije PXE izvedenica električne energije na EEX platformu tijekom 2017. godine te širenja na jugoistočno tržište električne energije preko Slovenije, Bugarske i Srbije u 2019. godini, uspjeli smo utrostručiti volumen trgovanja u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. Uvođenjem hrvatskih izvedenica električne energije, slijedimo interes i želje naših korisnika za daljnjim širenjem i nuđenjem usluga u ovoj regiji", izjavio je Tobias Paulun, prvi čovjek za strategiju EEX-a, izvijestio je CROPEX

"Naša suradnja s EEX-om predstavlja važan razvojni korak koji osigurava dodatne koristi za naše tržišne sudionike. Uvođenje dugoročne referentne cijene omogućit će ne samo smanjivanje rizika za tržišne sudionike već i pridonijeti općem razvoju tržišta električne energije", dodao je Silvio Brkić, predsjednik Uprave CROPEX-a.

TAGOVI