Nuklearna energija za rudarenje nagradama za blokove

Autor: B.L. Objavljeno: 10.02.2021. 🕜 11:15 Lokacija: Kijev (Ukrajina)

Ukrajinske nuklearne elektrane žele biti konkurencija kineskim hidroelektranama

Ukrajinska vlada namjerava uložiti u novi centar za rudarenje nagradama za blokove kako bi iskoristila prednost viškova električne energije proizvedene u nuklearnim elektranama. Nagrada za blokove označava broj Bitcoina koji netko može dobiti za uspješno rudarenje blokova valuta. Iznos nagrade prepolovljava se svakih 210 000 blokova ili, grubo, svake četiri godine. 


Nove prilike za ukrajinsko gospodarstvo

Ukrajinsko Ministarstvo energetike već radi na uspostavljanju centra za rudarenje čija se potrošnja energije procjenjuje na 2 -3 GW/d. O tom projektu već se provode opsežni pregovori ministarstva nadležnog za digitalni razvoj s privatnim ulagačima, a u tom pregovorima sudjeluje i državna nuklearnoenergetska tvrtka Energoatom i proizvođač softvera za rudarenje podataka Hotmine.

Pri tome će, osim mogućnosti iskorištavanja viškova proizvodnje iz nuklearnih elektrana, Ukrajina za te poslove omogućiti i razne porezne olakšice. U svakom slučaju, ideja o osnivanju podatkovnog centra koji bi se temeljio na iskorištavanju nuklearne energije zaslužuje pozornost jer ukrajinska elektroenergetska tvrtka UES ima neiskorištene osnovne kapacitete. S druge strane, stalno opterećenje nuklearnih elektrana moglo bi donijeti dodatne prihode Energoatomu i pružiti nove prilike ukrajinskom gospodarstvu.

Konačne dimenzije budućeg centra još nisu određene, ali ako bi snaga iznosila 3 GW, on bi bio konkurencija takvima u Kini koji koriste električnu energiju iz hidroelektrana. Time bi se omogućio brzi razvoj poslovanja u području rudarenja podataka u Ukrajini, a zahvaljujući jeftinoj električnoj energiji iz nuklearnih elektrana, zemlja bi postala u tom području vodeća u svijetu. U skladu s time, uskoro se očekuje potpisivanje memoranduma o razumijevanju svih zainteresiranih strana.


Bogatstvo nuklearne energije

Energoatom osigurava čak 50% proizvodnje električne energije u Ukrajini i odgovoran je za rad četiri ukrajinske nuklearne elektrane s ukupno 15 proizvodnih jedinica. Od toga je najveća NE Zaporižja s šest jedinica i ukupnom snagom 6 GW, koja je ujedno i najveća u Europi, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

TAGOVI