Divovsku južnoameričku elektroprivredu čeka privatizacija

Autor: B.L. Objavljeno: 11.02.2021. 🕜 09:42 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Brazilski predsjednik je privatizaciju Elektrobrasa postavio za prioritet

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je na popis prioritetnih projekata postavio privatizaciju brazilske elektroenergetske skupine Eletrobras, najveće elektroenergetske tvrtke u Južnoj Americi. Zapravo, radi se o pokušaju ubrzavanja postupka koji je započet još potkraj 2019. godine, čime bi se u primarnoj ponudi dionica smanjio udio države u tvrtki i osigurala privatna kontrola, dok bi se u sekundarnoj ponudi država mogla prodati i preostale udjele. 

No, takav projekt trebala su odobriti oba doma brazilskog parlamenta, gdje tome i dalje postoje brojna protivljenja. To je bio i razlog zašto je čelnik tvrtke (CEO), Wilson Ferreira Junior, u siječnju podnio ostavku na svoju dužnost i prešao u tvrtku BR Distributora, u vlasništvu (također državne) naftne tvrtke Petrobras.

Protivnici privatizacije Elektrobrasa ističu da on mora ostati pod kontrolom države jer pokriva više od 30% proizvodnje električne energije u Brazilu i vlasnik je strateških dalekovoda i hidroelektrana. Isto tako, tvrtka je izrazito profitabilna i u prvih devet mjeseci 2020. godijne ostvarila je neto dobit od 929 mil. dolara. Protivnici privatizacije (nerijetko ujedno i protivnici Bolsonarove politike) smatraju i da do sve češćih problema s opskrbom električnom energijom u pojedinim dijelovima Brazila dolazi upravo tamo gdje je djelomično provedena privatizacija elektroenergetike, a te probleme najčešće rješava upravo Eletrobras, objavio je američki hidroenergetski portal 'Hydro Review'.


TAGOVI