Brojni novi dužnosnici u ključnim ministarstvima

Autor: B.L. Objavljeno: 12.02.2021. 🕜 08:53 Lokacija: Zagreb

Nova ravnateljica Uprave za energetiku je dr. sc. Kristina Čelić

Na zatvorenom dijelu 43. sjednice Vlade, između ostalog, sukladno novoj organizaciji ministarstava, razriješeni su mnogi dosadašnji pomoćnici ministara i imenovani ravnatelji uprava u ministarstvima. Tako su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na te dužnosti imenovani neki dobro poznati stručnjaci iz javne uprave, s bogatim iskustvom i znanjem.


Novi ravnatelji uprava u MINGOR-u

Kada je riječ o energetici, najveću pozornost privlači imenovanje nove ravnateljice Uprave za energetiku jer se radi o dužnosti koju je ranije, u drugačijem uređenju Ministarstva, obnašao Domagoj Validžić koji je morao odstupiti zbog afere s vjetroelektranama. To je dr. sc. Kristina Čelić, koja je do sada u MINGOR-u bila načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Nova ravnateljica ima veliko iskustvo u području energetike i do sada je radila i u gospodarstvu i u javnoj upravi, a 2010. godine doktorirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Pozornost javnosti svakako će privući i imenovanje meteorloginje Dunje Mazzocco Drvar, koja je svima bila dobro poznata kao voditeljica vremenske prognoze, novom ravnateljicom Uprave za klimatske aktivnosti. S druge strane, više dosadašnjih pomoćnika ministara sada je imenovano ravnateljima Uprava:  Zvonimir Novak tako više nije pomoćnik ministra, već ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt, a isto se dogodilo i s Damirom Juzbašićem koji je sada ravnatelj Ravnateljstva za robne zalihe, Igorom Kreitmeyerom koji je imenovan ravnateljem Uprave za zaštitu prirode i Elizabetom Kos koja je postala ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora. 

Od novih imenovanja u MINGOR-u još valja spomenuti Marka Markića koji je novi ravnatelj Uprave za programe i projekte EU-a, europske i međunarodne poslove i dr.sc. Aljošu Duplića koji je postao ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.


Promjene i u MPUGDI-ju

Do sličnih je promjena došlo u MPUGDI-ju. Na temelju provedenog postupka prema raspisanom javnom natječaju, na razdoblje od četiri godine također su imenovani novi ravnatelji Uprava. Pri tome vrijedi izdvojiti da je mr. sc. Danijel Žamboki, koji je do sada bio pomoćnik ministra zadužen za programe Europske unije, sada postao ravnatelj Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe EU-a. Pri tome se također radi o stručnjaku s dugogodišnjim iskustvom u području energetike, energetske učinkovitosti i gospodarenja energijom.

Od ostalih imenovanja još valja spomenuti da je Katica Prpić nova ravnateljica Uprave za graditeljstvo i procjenu vrijednosti nekretnina, a dr. sc. Milan Rezo novi ravnatelj Uprave za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja, dok je novi ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj postao Bojan Linardić.

Istodobno, dužnosti su razriješeni svi dosadašnji pomoćnici ministra, od kojih su neki, baš kao i u slučaju MINGOR-a i drugih ministarstava, postali ravnatelji uprava.

TAGOVI